Ronde bakken met paprika en komkommer gaan in kratten, een grote pan verse tomatensoep is onderweg naar de kleuters. In de keuken van Kindcentrum Manjefiek, een basisschool met peuteropvang in Maastricht, bekommeren twee vrijwilligers zich over het eten dat is overgebleven in de groepen die al gegeten hebben. Het wordt verdeeld over de kratten van de groepen die hun lunch nog krijgen. En anders gaat het terug de koelkast in. Er lopen ’s ochtends altijd wel een paar kinderen langs die thuis niet ontbeten hebben.
Deze school in de wijk Malberg behoort tot een groeiend aantal ‘Gezonde basisscholen van de Toekomst’, een programma dat in 2015 begon met vier scholen. Op die scholen onderzocht de Universiteit Maastricht de gunstige effecten voor leerlingen – waarover straks meer.
Mandy Martin staat deze ochtend als vrijwilliger paprika te snijden. Terwijl ze een van de meest uitgesproken tegenstanders was toen de school met het plan kwam om alle leerlingen elke dag gratis een gezonde lunch en tussendoortjes te geven. „Mijn kind was een moeilijke eter, ik had angst dat hij niets zou eten.” En ze wist toch zeker zelf wel wat het beste was voor haar kind?
Mandy was niet de enige ouder die vond dat de school zich niet moest bemoeien met wat de kinderen eten en drinken, zegt Kim Duijkaerts, adjunct-directeur. „Er waren ouders die zeiden dat hun kind geen water lustte, of hun kind had ineens een allergie die niet eens bestond. Maar vooral: zouden ze wel genoeg te eten krijgen?”
Ook leerkrachten stonden niet allemaal te springen. Nóg een taak erbij op een school waar het soms al ingewikkeld genoeg is om de leerlingen, veelal uit kansarme gezinnen, gewoon goed onderwijs te geven.
Intussen zag de school met lede ogen aan dat sommige kinderen met koude frieten of stukken pizza op school kwamen, soms zelfs met niets. Of leerlingen kwamen in de lunchpauze met donuts uit de Jumbo. Terwijl de school al jaren gezonde regels had: niet trakteren, alleen water drinken, en alleen gezonde tien-uurtjes. „Moedeloos”, werd Duijkaerts ervan. „Telkens die discussies over wit of bruin brood en of peperkoek nou wel of niet mocht.”
Tijdens de coronapandemie, toen de leerlingen thuisbleven, zag de school dat alles wat ze met veel moeite op school hadden opgebouwd voor hun ogen instortte. De nood was hoog in veel gezinnen, gezond eten was wel het laatste waar ouders mee bezig waren. Het roer moest om.
Kim Duijkaerts en schooldirecteur Yvonne Stegen mobiliseerden het team, gingen in gesprek met kritische ouders, en overlegden met leerlingen, om iedereen aan boord te krijgen. Duijkaerts laat herhaaldelijk het mantra „wij zijn een gezonde, vreedzame school” vallen. Als iemand iets niet ziet zitten, vraagt ze: wat kunnen we doen zodat je er wél mee kunt leven? „Wij denken in kansen.”
We wilden de kinderen per se tussen de middag op school houden, anders ben je ze kwijt
Het begon in 2022 met één dag per week gezonde tien-uurtjes en lunch, betaald door de school met steun uit verschillende fondsen. „We wilden de kinderen per se tussen de middag op school houden, anders ben je ze kwijt.” Voor kinderen was de wekelijkse lunch „meteen een feestje”, zegt Duijkaerts.
Vanaf het moment dat de overheid begon met het subsidiëren van schoolmaaltijden in armere wijken, na de zomer van 2022, besloot de school op te schalen naar vijf dagen per week. Elke schooldag. Basisschool Manjefiek is nu een van de dertig Gezonde Basisscholen van de Toekomst in Limburg, landelijk zijn nog zo’n 180 scholen in de opstartfase.
Het zijn scholen waar kinderen geen eten van huis meenemen maar tussendoortjes en lunch op school krijgen, en waar 80 procent van wat ze eten en drinken in de Schijf van Vijf staat. Kinderen blijven tussen de middag op school en elke dag staat er een uur extra beweging op het programma. In principe, want scholen kunnen daar enigszins in variëren.
Wat opvalt bij de groepen die aan het lunchen zijn, is hoe rustig het is. Kinderen geven elkaar de bak met groente door en steken hun vinger op als ze appelstroop van het buffet willen pakken. Een boterham met kipfilet en komkommer is makkelijker, dat staat op tafel.
Vanaf de eerste verdieping kijkt Duijkaerts over het schoolplein. Naast de leerkrachten zijn er vakdocenten die met de leerlingen allerlei beweegspelletjes doen. Er zijn kinderen aan het voetballen. Een groepje meisjes doet TikTokdansjes bij een muziekbox.
Wat Duijkaerts merkt van het nieuwe beleid? „Kinderen gaan met minder zorgen naar school.” Het is niet leuk als er ’s ochtends thuis stress is omdat er nog brood moet worden gesmeerd, terwijl er niets in huis is of niemand tijd heeft, of als de juf zegt dat je moeder geen koek had mogen meegeven. „Nu weten ze: iedereen krijgt hetzelfde.” Samen eten doet iets met de sfeer. „En bij de kleuters, die zelf met plastic mesjes hun boterham smeren, zien we dat hun fijne motoriek verbetert.”