Oortjes in, zonnebril op en een potige beveiliger die de weg voor hem vrijmaakt. Zo loopt Lewis Hamilton op een zondagmiddag begin december vanuit het Mercedes-teamverblijf op het circuit in Abu Dhabi naar de achteringang van de pitbox. Langs de volledige vijftien meter die Hamilton aflegt staan tv-ploegen, vips en een klein meisje met een rode pet. Ze vangt Hamiltons blik. Hij stopt, pakt een viltstift uit haar uitgestoken hand en zet een handtekening op de pet, precies naast het iconische gele embleem met het zwarte steigerende paard.
Dan loopt Hamilton verder, de garage in. Over een paar weken treedt hij in dienst bij Ferrari, maar nu staat er nog één keer een zwart-zilveren Mercedes op hem te wachten. Straks zal hij de auto instappen en de pits uit rijden, naar de startopstelling. Daar zal Hamilton, de man van zeven wereldtitels en 105 grandprix-overwinningen, deze keer niet op de eerste startplek parkeren. En ook niet op de tweede, of de derde.
Lewis Hamilton zal zijn laatste Grand Prix bij Mercedes aanvangen vanaf de zestiende plaats.
Een passender slot kan Hamiltons seizoen niet hebben. Net in het laatste racejaar voor hij de grootste F1-transfer van het decennium maakt, bereikt Hamilton een dieptepunt in zijn carrière. Hij wordt verslagen door zijn teamgenoot, voelt zich maar niet op z’n gemak in zijn auto, maakt fouten die hij vroeger nooit maakte.
Kan de Lewis Hamilton die in maart 2025 – twee maanden na zijn veertigste verjaardag – debuteert bij Ferrari, nog hetzelfde niveau halen als de Hamilton die de Formule 1 in een Mercedes jarenlang domineerde?
Toch vatbaar voor pech
Drie dagen vóór zijn laatste race bij Mercedes zit Hamilton op een bank in een zaaltje met witte lichtbakken in het plafond ongemakkelijk aan een kabel te trekken. Hij is in Abu Dhabi aangeschoven voor de officiële persconferentie, en nu blijkt dat het snoer van zijn microfoon om de poot van de bank heen zit gevouwen. Hoe hard hij ook trekt, Hamilton krijgt de microfoon niet goed naar zijn mond.
Een op het oog onbenullig incident. Maar na een jaar als 2024 is het op een bepaalde manier ook wel weer treffend dat juist Hamilton bij de microfoon met het te korte snoer gaat zitten. Terwijl hij het afgelopen decennium meestal de indruk wekte dat zoiets de onaantastbare heerser in de Formule 1 nooit zou overkomen.
De Brit won in die periode de ene wereldtitel na de andere. Hij was zelden op een fout te betrappen en leek onkwetsbaar voor materiaalpech en andere problemen. Hoe moeilijk of chaotisch een race ook verliep, uiteindelijk was het toch weer de auto met nummer 44 die als eerste langs de finishvlag kwam – zelfs als dat op drie wielen was, zoals bij zijn thuisrace op Silverstone in 2020.
Hamilton werd in 2008 voor het eerst wereldkampioen, toen nog rijdend voor McLaren. In 2013 volgde de overstap naar Mercedes, waar een gouden periode aanbrak. Onder een nieuw motorreglement ontwierp het Duits-Britse team in 2014 namelijk veruit de beste hybride aandrijving van iedereen, waarna Hamilton in zeven seizoenen zes titels veroverde.
Lees ook
Heeft de beste coureur gewoon de snelste auto in de Formule 1?
Hamilton is de enige F1-ster die de sport echt overstijgt. Hij verdient tientallen miljoenen per jaar, verschijnt in extravagante designerkleding op het Met Gala in New York, gaat met Leonardo DiCaprio naar het basketbal en met Kim Kardashian naar de Paris Fashion Week. Onder meer via zijn Instagram (38 miljoen volgers) voert hij actie voor gelijkheid en inclusie.
Die Lewis Hamilton pakt nu, op de bank onder de witte lichtbakken, dan maar de microfoon van de coureur die naast hem zit, en vertelt over de keer in februari dat hij de Mercedes-monteurs mee uit paintballen nam. Eén dag nadat zijn Ferrari-overstap was aangekondigd. Grinnikend: „Dat leverde heel wat blauwe plekken op.”
Ook op het circuit was Hamilton in 2024 niet meer onaantastbaar. De problemen begonnen nadat Max Verstappen Hamilton eind 2021 nipt van zijn achtste titel had afgehouden. In 2022 ging een nieuw technisch reglement in, waarbij Mercedes de plank mis sloeg – de auto’s gingen bij hoge snelheid stuiteren en waren verder geen partij voor de Red Bulls en Ferrari’s. Ook in 2024 bleken de Mercedessen weer wispelturige wagens, die alleen bij héél specifieke combinaties van circuitkenmerken en omgevingsfactoren prettig reden.