Kerstmis. Een deel van de bevolking kijkt er zo’n 11 maanden lang naar uit. Ze zetten de kerstboom de dag nadat de Sint het land verlaat op en luisteren, gehuld in glittertrui, naar hun favoriete kersthits. Het is immers ‘the most wonderful time of the year’, nietwaar?
Niet voor iedereen. Kerst gaat namelijk niet alleen over het geboorteverhaal van Christus, glühwein en cadeautjes onder een versierde dennenboom. Het gaat ook over het weerzien van familieleden die je de overige 363 dagen van het jaar misschien liever niet ziet. Van Dale kroonde aan het begin van de feestmaand polarisatie als woord van het jaar 2024. Is het een voorbode voor de naderende kerstdagen?
In 2023 hadden 1,4 miljoen Nederlanders minder tot geen contact meer met familie of vrienden vanwege meningsverschillen over maatschappelijke onderwerpen. Polarisatie bestaat dan ook in meerdere vormen: er is ideologische polarisatie, dat gaat over de tegenstellingen tussen verschillende opvattingen en er is affectieve polarisatie, de kloof die ontstaat door hoe we over elkaar denken. Ideologische polarisatie kan nog voor interessante gesprekken kan zorgen. ‘Oh, vertel eens waarom jij geen vlees eet?’ en/of ‘welke standpunten van die politieke partij spreken je zo aan?’. Maar de ruzies en familievetes komen uiteindelijk door affectieve polarisatie. ‘Alle vegetariërs zijn moraalridders en dragen geitenwollen sokken’ en/of ‘alle PVV stemmers zijn racistisch.’ Links tegenover rechts. Wel tegenover niet. Wij tegenover zij. We zien steeds minder mens en steeds meer mening, waardoor het moeilijker wordt om de mens achter de mening te zien.
Hoe fijn is een kerstfeest wanneer je niet helemaal jezelf kunt zijn?
We doen (vaak onbewust) mee aan affectieve polarisatie. Denk maar aan de laatste keer dat je een nieuwe geliefde voor het eerst meenam naar het kerstdiner met jouw familie. De kans is groot dat je hen vooraf alvast een kleine disclaimer gaf: oom Peter is een wappie, tante Tessa is een racist, opa is een fascist en nicht Els een beetje woke. Dat gebeurt met de beste intenties en in de hoop om polariserende gesprekken tijdens het kerstdiner te voorkomen. Maar werken we polarisatie niet juist in de hand wanneer we vol vooroordelen over de ander aan tafel plaatsnemen?
De kerstarena in
Het is verleidelijk om een mens tot een mening te reduceren. Als reactie op een ongenuanceerde mening geven we de ander een ongenuanceerd label. Ik was er zelf ook schuldig aan. Toen ik tijdens de pandemie met mijn moeder in de clinch lag, vertelde ik iedereen dat ze een ‘wappie’ was; dan wisten ze genoeg. Alle andere dingen die ze óók nog was (moeder, creatieveling, zus, verpleegkundige, vrouw en ondernemer) leken er niet meer toe te doen. Haar mening over de overheid en de vaccinatiecampagne, daar lag de nadruk op.
Als ik in die tijd iets over ‘de wappies’ in het nieuws las, werd ik boos op haar, zelfs als ik haar die dag niet had gesproken. Het was alsof ze iedere dag een stukje minder moeder werd en steeds een beetje meer wappie. Gevoed door apps als Telegram, Facebook en Instagram – die de gebruiker vooral bevestigen in hun eigen gelijk – dreven we steeds verder uit elkaar. We veroordeelden en discussieerden tot het punt waar we niet meer samen aan een (kerst)tafel konden zitten. Wanneer we de mens tot één mening reduceren, zijn we aan het polariseren. Zelfs op de momenten dat we het niet kwaad bedoelen.
Op een doordeweekse dinsdag heb je misschien niet zo’n last van de politieke denkbeelden van familieleden. Maar wanneer je noodgedwongen een dag of twee met ze aan de tafel moet, kan een kerstfeest al snel voelen als de lijdensweg van Christus. Waar je in een Whatsappgroep met de familie gemakkelijk een berichtje kunt negeren, moet je aan de kersttafel je pokerface opzetten als je het leuk wilt houden. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Terwijl het kerstfeest van vorig jaar nog vers in het geheugen staat, treed je misschien liever dit jaar gewapend met betere argumenten de kerstarena in.
Ik herinner me hoe ik me een paar jaar geleden in de week richting de kerst al mentaal moest voorbereiden op hoe ik dit keer het best kon reageren op de politieke standpunten van mijn moeder. Standpunten die lijnrecht tegenover de mijne stonden. Ik maakte vooraf de keuze: dit jaar een pokerface terwijl ik stiekem op mijn tong bijt, want dat is beter dan oneindig debatteren en discussiëren.
Afspiegeling van de samenleving
Met kerst kunnen de spanningen in de familie hoog oplopen. Onder het mom van ‘laten we het gezellig houden’, worden onhandige opmerkingen en politieke tegenstellingen met de mantel der liefde bedekt, debatten en discussies gestopt of wordt er door in ieder geval één van de partijen even flink op de tong gebeten. Vaak met een steeds groter groeiende ergernis tot gevolg. Want zeg nou zelf: hoe fijn is een kerstfeest wanneer je niet helemaal jezelf kunt zijn? Wanneer je een deel van wie je bent moet wegstoppen om het ‘leuk’ te houden en wanneer je je ondertussen gedwongen voelt om te luisteren naar de mening van een ander die behoorlijk met de jouwe verschilt? Er is niets mis met ideologische polarisatie. Het kan leuke gesprekken en – wanneer je ervoor open staat – zelfs vernieuwende inzichten opleveren. Het is de affectieve polarisatie die mensen verdeelt. Dat zien we de afgelopen jaren in de samenleving én aan de kersttafel, die natuurlijk enkel een afspiegeling van diezelfde samenleving is.
Met de feestdagen om de hoek ligt in veel families dus polarisatie op de loer. We kunnen polarisatie enkel stoppen door te stoppen met polariseren. Dat zit hem in taalgebruik: denk aan praten in stereotypen die als label of scheldwoord worden gebruikt. Maar ook in de bewustzijnsvernauwing die ontstaat wanneer we naar iemand kijken als mening in plaats van als mens. En wanneer we oordelen en veroordelen in plaats van elkaar te bevragen en naar elkaar te luisteren.
Dus hoe anders? Wees nieuwsgierig. Niet alleen naar wat er in het cadeautje onder de boom zit, maar ook naar je familieleden en hun beweegredenen. Natuurlijk kun je een mening afkeuren, omdat jij er anders over denkt. Maar dat betekent niet dat je de mens achter de mening ook moet afkeuren. Laat ideologische polarisatie niet leiden tot affectieve polarisatie.
Als je iets serveert met kerst, laat het dan nuance zijn. Kijk naar de mens achter de mening en nodig jouw geliefden uit om hetzelfde te doen. Je hoeft het niet overal over eens te zijn om samen te zijn. Wees niet bang om een gesprek met elkaar aan te gaan, maar probeer elkaar niet te veranderen of te overtuigen. Kijk of je iets kunt leren, maar ga elkaar niet beleren. Blijf respectvol, verwonder in plaats van veroordeel en stop affectieve polarisatie. Laten we beginnen bij de kersttafel. Mijn moeder en ik vieren het dit jaar weer samen. Over veel dingen denken we nog steeds verschillend. Maar wanneer we kijken naar wat ons verbindt in plaats van naar wat ons verdeelt, is het toch mogelijk om samen aan de kersttafel te zitten. Als polarisatie daar kan stoppen, dan volgt de rest van de samenleving misschien ook.
Lees ook
‘Hoger opgeleiden zien veel meer polarisatie dan lager opgeleiden, en ze segregeren zich’
