Column | Macht heeft tegenmacht nodig

Toen ik een tijd geleden een uitnodiging kreeg voor ‘koffie’ met de hoofdredactie, wist ik van tevoren wat de boodschap zou zijn. Als de hoofdredactie wil praten, moet je als freelancer eigenlijk hard wegrennen om het vonnis zo lang mogelijk uit te stellen.

Er was iets over ‘meer nuance’ – racisme en genocides verdragen geen nuance, daarmee legitimeer je ze – en dat mijn geluid er al ‘heel veel is’. Ik struikel inderdaad over de talloze Marokkaans-Nederlandse vrouwelijke columnisten. Dacht ik vanuit mijn achtergrond en ervaring een ander perspectief mee te brengen, werd ik me daar even ontnuchterd.

Maar dit wordt geen treurig afscheid, integendeel. Als ik één les heb geleerd de afgelopen jaren, dan toch zeker dat zegeningen en goed nieuws soms vermomd komen als tegenslag.

Het grappigste wat deze column me heeft opgeleverd is een block op Twitter van Wilders; hij liet me er onbedoeld mee weten dat hij mijn columns leest. De machtigste politicus van het land die zo overstuur raakt van kritiek dat-ie de moeite neemt je naam op te zoeken, profiel aan te klikken en voor block te kiezen. Wat een bange, sneue man die als een kleuter dramt en zielig ineenkrimpt bij weerwoord. Zo’n zinloze actie ook, ik zou zijn berichten niet eens kunnen vermijden als ik mijn best deed.

Macht heeft tegenmacht nodig, anders ontsporen de verhoudingen en dat is precies de situatie waarin we zitten. Ontspoorde maatschappelijke verhoudingen dankzij opportunistische politici die hun eigen carrière belangrijker vinden dan het algemeen belang en media die politiek verslaan alsof het entertainment is en niet direct in de levens van mensen ingrijpt.

Dat zag je het best na de verkiezingswinst van Wilders: terwijl bicultureel en progressief Nederland misselijk werd, bespraken presentatoren de uitslag vrolijk alsof het om het Eurovisie Songfestival ging.

De gevolgen van die militant naïeve houding zien we overal terug: in de VS waar Trump en zijn corrupte kongsi van alfamannetjes de democratie afbreken, hier bij ons waar vier liegende, stoethaspelende partijleiders en een ijdele, hakkelende trekpop als premier (het bewijs dat je als man niks hoeft te kunnen om hoog te eindigen) alles kapotmaken waar decennia aan is gebouwd.

Alles wat ze aanraken, vergaat: de cohesie in de samenleving, de menselijkheid, het klimaat, de wetenschap. Daar kunnen mensen nu nog om lachen, ‘linkse hobby’s’ kraaiend, maar als er straks een tekort is aan artsen, de armoede en ongelijkheid toenemen en we achterblijven, omdat de slimme wetenschappers zijn wegbezuinigd, zullen er bittere tranen van verontwaardiging vloeien. En dan mogen we niet eens ‘zie je wel’ zeggen, want God verhoede dat je mensen aanspreekt op hun verantwoordelijkheid.

Ik blijf restaurants bespreken, maar volgend jaar vindt u hier iemand anders. Ik heb het een voorrecht gevonden om iedere twee weken deze plek in de krant te vullen en het was een genoegen om uw aardige, bemoedigende en hartverwarmende berichten te ontvangen. Vooral de mensen die de moeite namen een brief of kaart te sturen, raakten me diep.

In deze gitzwarte tijd, waarin politici racisme normaliseren en ze straffeloosheid en een genocide steunen, waren het uw woorden van steun die me ontroerden en sterkten. De komende tijd ga ik weer andere verhalen maken waarop ik me verheug, maar ik ga u en deze plek missen. Ik hoop u mij ook.

Hassnae Bouazza is schrijver, journalist, columnist en programmamaker. De hoofdredactie is haar erkentelijk voor haar bijdragen op deze plek.