Het Moldavische parlement heeft vrijdag de noodtoestand aangekondigd, die komende maandag ingaat. Dat schrijven internationale persbureaus. De Moldavische premier Dorin Recean riep de noodtoestand uit omdat Rusland de gastoevoer naar de autonome regio Transnistrië vanaf 2025 hoogstwaarschijnlijk gaat beperken. Gevreesd wordt voor een humanitaire crisis.
Het Russische gas stroomt via een Oekraïense pijpleiding naar de door Rusland gesteunde separatistische regio Transnistrië. Daar staat een energiecentrale die het gas doorverkoopt aan de rest van het land. Oekraïne maakte onlangs bekend het contract met het Russische Gazprom niet te verlengen.
Dat hoeft volgens premier Recean geen gevolgen te hebben voor de gastoevoer naar Moldavië. Russisch aardgas kan, zegt hij, het land ook bereiken via een route die door Turkije, Bulgarije en Roemenië loopt.
Nadat het Oekraïense besluit bekend raakte, probeerde Moldavië uit alle macht de influx van Russisch gas richting Transnistrië te behouden. Zo reisde de inmiddels ontslagen minister van Energie naar Sint-Petersburg om Gazprom te overtuigen van een alternatieve route.
Gazprom vindt dat Moldavië eerst een openstaande schuld op eerdere leveranties van zo’n 750 miljoen euro moet terugbetalen. De Moldavische overheid zou het bestaan van een dergelijke schuld meermaals hebben ontkend.
‘Humanitaire crisis’
Omdat de gesprekken tussen Moldavië en Rusland op niets zijn uitgedraaid, vreest premier Recean dat Transnistrië vanaf 1 januari effectief geen gas meer ontvangt. Dit zal volgens hem tot „humanitaire crisis” leiden. Recean stelt dat Moskou erop uit is zo „de situatie in Moldavië te destabiliseren”. Ook spreekt hij van „energiechantage”.
Eind oktober koos de Moldavische bevolking op het nippertje voor een pro-Europese koers met de herverkiezing van president Maia Sandu en een referendum over de vraag of het streven naar EU-lidmaatschap moet worden opgenomen in de grondwet.
Lees ook
In Moldavië won de democratie en verloor Rusland, maar de winst is wankel
Liveblog Economieblog
Kabinet: onafhankelijke accountant bepaalt juistheid betalingen aan stichting prinses Laurentien
De jonge boer uit Kootwijkerbroek is geboren kort nadat mond-en-klauwzeer zijn sporen had getrokken door Nederland, in 2001. „Maar mkz”, zegt hij voor zijn erf, „dat wás hier niet.” Zijn Veluwse dorp, waar toen en nu nog steeds wordt getwijfeld aan de mkz-diagnose, kwam in verzet tegen de ruiming van alle evenhoevige dieren – runderen, varkens, schapen, geiten – in een straal van twee kilometer. De opa van de jonge boer dreef in 2001 het veebedrijf. Een verzoek via de kleinzoon tot een gesprek, bleef onbeantwoord. „Ik kan jullie niet helpen. Hopen dat het meevalt”, zegt de kleinzoon.
Dat de schrik er nu weer in zit, is na enkele gesprekken met dorpelingen niet te zeggen. Gezien de veelheid aan boerenbedrijven rondom Kootwijkerbroek, is het bijna zeker dat de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) hier een of meerdere bedrijven onderzoekt. In totaal hebben 125 bedrijven in Nederland sinds 1 december vorig jaar Brandenburgse kalveren geïmporteerd, stelt het ministerie van Landbouw. Afgelopen vrijdag bleek dat in die Duitse deelstaat bij drie waterbuffels de zeer besmettelijke ziekte is aangetroffen.
Dat voorjaar van 2001 werd de schepping geweld aan gedaan. Zo zien ze dat in Kootwijkerbroek
Journalisten voor de deur betekent mkz in het nieuws. Froukje, de vrouw van gepensioneerde dierenarts Jim Bakker, had het zelfs al voorspeld: vandaag komen ze. Er is koffie, het echtpaar gaat verhuizen, maar de bijkomstige drukte kan even wachten. „Je moest toen een koe in baringsnood verlossen met een keizersnede, maar je mocht er niet door van de ME”, zegt ze. „Een koe en een kalf die jullie zo gaan doden, zei je tegen ze.” Haar man knikt. Zo ging het.
Dat voorjaar van 2001 werd de schepping geweld aan gedaan. Zo zien ze dat in Kootwijkerbroek. „De overheid was door God aangesteld. En toen werden de boeren belazerd”, zegt Bakker. „Dat heeft wel diepe sporen nagelaten. Veel boeren stopten.”
Maar sommigen gingen júíst door, om de overheid te laten zien dat ze niet zouden wijken. En Bakker moet zeggen dat de compensatieregeling – al ging dat in enkele gevallen moeizaam – voor zover hij weet adequaat is afgehandeld.
Lees ook
Woede over arrogantie van de macht
Zestigduizend
Bakker was de dierenarts die in maart 2001 door een boer uit Kootwijkerbroek werd gebeld. „Je moet kommen, zei hij.” Op de radio had de arts al gehoord dat mond-en-klauwzeer in Nederland was vastgesteld – Bakker trok wit weg. De boer die hem belde, had de Rijksdienst voor de keuring van Vee en Vlees (RVV, opgegaan in de NVWA) al verwittigd – de rest is geschiedenis.
Toen de ruimingen moesten beginnen, sloeg de vlam in de pan. De ME werd ingezet, boeren barricadeerden de toegangswegen. Er hing een strop voor landbouwminister Laurens-Jan Brinkhorst. Het verzet kon niet verhinderen dat uiteindelijk zestigduizend dieren werden geruimd.
Bakker had nadien al vrij snel zo zijn twijfels: had dat kalf wel echt symptomen gehad? Twijfels werden overtuigingen, gevoed door het curieuze ziekteverloop op het erf van de desbetreffende boer. Eén kalf, verder geen zieke dieren.
Lokale onderzoekers en veehouders beten zich vast in de zaak en procedeerden. Vijf jaar geleden oordeelde het College van Beroep voor het bedrijfsleven dat het monster, afkomstig van dat ene kalf, weliswaar niet volgens de protocollen was getest, maar dat dit geen effect had op het mkz-positieve resultaat. Daarmee werden de ruimingen van 2001 als rechtmatig beoordeeld.
Getallen
Na de pedicure van zijn koeien door de klauwverzorger, heeft Henk van den Brink maandag eind van de middag tijd voor een gesprek. Hij wil wel weten of zijn bezoek de waarheid schrijft. „De overheid heeft hier dat monster geplaatst”, zegt hij. „Dan heb je dat ook op band staan.” Kwade opzet is niet wat iedereen vermoedt, maar in het dorp zul je weinig mensen treffen die denken dat hier in 2001 daadwerkelijk een mkz-uitbraak woedde.
Op het erf hangt een bordje: ‘H.C. van den Brinkplein’. Eronder: ‘Bekende Kootebroeker’. Van den Brink was aanvankelijk als vertegenwoordiger van lokale boeren aanspreekpunt voor de overheid, later is hij ook gaan onderzoeken. Wat dacht Van den Brink bij het nieuws afgelopen vrijdag? Even is hij stil. „Wat ons betreft is er nog niets aan de hand, want we weten het niet.”
De overheid was door God aangesteld. En toen werden de boeren belazerd
De getallen die nu worden gecommuniceerd, vindt hij bevreemdend. In de Kamerbrief staat dat 3.600 Brandenburger kalveren vanaf 1 december vorig jaar aan 125 bedrijven werden geleverd. „Gemiddeld dertig per bedrijf”, rekent Van den Brink. „Niemand komt toch achter uit Duitsland rijden met zo weinig kalveren?” Een levering van 180 tot 240 kalveren, dat is de norm, zegt Van den Brink. Dat zou een bedrijf of twintig betekenen. „Gek verhaal.” Maar, zegt hij ook: „We weten het allemaal niet.”
De Duitse uitbraak brengt de herinneringen aan de ruiming en volksopstand terug. „Natuurlijk krijg je wel een paar appjes”, zegt Van den Brink. Ook toen kwam het virus uit het buitenland. Via Groot-Brittannië en Frankijk, vermoedelijk. Via Olst in Overijssel zou het naar Kootwijkerbroek zijn gekomen, maar dat gelooft vrijwel niemand in het dorp.
Hoe zou nu worden gereageerd op een mkz-uitbraak? „Mocht het nu weer zo ver komen, dan weten we veel beter hoe het werkt”, zegt Van den Brink. „Toen zijn we jaren voor de gek gehouden. Deze omgeving was plichtsgetrouw, overheidsgetrouw. En ik denk dat daar heel weinig van over is gebleven.”
Lees ook
Minister Wiersma voert tijdelijk afvoerverbod vleeskalveren in om MKZ-besmetting te voorkomen
Vier jonge mannen zijn maandag door de rechtbank Oost-Brabant (Den Bosch) veroordeeld voor de groepsverkrachting van een dakloze vrouw in Helmond in december 2023. De daders waren destijds allemaal tussen de zestien en achttien jaar oud, waardoor het jeugdrecht op hen van toepassing is. Ze zijn veroordeeld tot maximaal vijftien maanden jeugddetentie, waarvan drie maanden voorwaardelijk.
Daarnaast moeten de vier daders van de verkrachting gezamenlijk een schadevergoeding van 15.000 euro betalen aan het slachtoffer. Een vijfde verdachte is schuldig bevonden aan aanranding van de vrouw, hem is vier maanden jeugddetentie opgelegd.
De groepsverkrachting vond ’s nachts plaats in een park in Helmond. Het slachtoffer, een 33-jarige dakloze vrouw, werd door de daders ingesloten en meegesleept naar een grasveld. Daar werd ze op de grond gedrukt, geslagen en verkracht.
De rechtbank stelt in het vonnis dat een dergelijke verkrachting „gevoelens van afschuw en verontwaardiging oproept in de samenleving en in het bijzonder gevoelens van onveiligheid bij vrouwen”. De straf is lager dan de eis van twee jaar van het Openbaar Ministerie.
Bij het oordeel van de rechtbank is rekening gehouden met „het gebrek aan toezicht en begeleiding” van de daders, die destijds allen in Nederland verbleven als alleenstaande minderjarige vreemdeling. Met het voorwaardelijke gedeelte van de straffen hoopt de rechter te voorkomen dat de jonge mannen opnieuw strafbare feiten zullen plegen.
Sanne Wallis de Vries ziet er streng uit in de nieuwe quiz De Cirkel (NPO 1). Vierkante plusbril die ze steeds terugduwt op haar neus, ze lacht nauwelijks. Wie één vraag fout heeft, vliegt er meteen uit, zegt ze dreigend. Wordt de debuterende quizmaster een meedogenloze dominatrix als in De zwakste schakel? Nee, het valt tegen. Ze doet eigenlijk gewoon aardig tegen de kandidaten en de harde nulfoutregel bevat uitzonderingen, zodat iedereen gewoon kan blijven zitten.
Wat maakt deze quiz anders dan alle andere quizzen? Vooral nieuw is dat er vragen zijn waarbij de kandidaten samen moeten werken om bijvoorbeeld automerken bij logo’s te plaatsen. Verder valt op dat de quiz ingewikkelder klinkt dan hij is. Of beter gezegd: dat hij weliswaar ingewikkelde ingrediënten bevat – de vragen zijn aan elkaar gelinkt, de goede antwoorden krijgen lichtjes die een cirkel op tafel gaat vormen – maar dat die er niet toe doen.
Verder weet ik eerlijk gezegd nooit wat ik over quizzen moet schrijven. Ik kan genieten van de onwetendheid van de kandidaten en van mijn eigen algemene ontwikkeling – of andersom. Soms zijn de vragen makkelijk, soms moeilijk, en soms zit er in de hoek een onderuitgezakte, ongeschoren man te zwijgen. Maar verder zijn quizzen voor mij tamelijk inwisselbaar.
Precair onderwerp
Sahar Meradji wil in haar vierdelige documentaire Moslims inzicht geven in het leven van de islamitische geloofsgemeenschap. Precair onderwerp gezien de heersende moslimhaat – een van de redenen waarom ze überhaupt moeite had om moslims te vinden die wilden meewerken. Het programma is bovendien van PowNed, een omroep die anti-moslimfilmpjes verspreidt op YouTube. Verder is Meradji’s insteek wat vreemd. Ze meent dat andere tv-programma’s altijd de overeenkomsten tussen moslims en andere Nederlanders benadrukken (???). Met haar programma, zo zei ze in dagblad Trouw, wil ze discussie losmaken over de verhouding tussen islamitische waarden en ‘westerse’ waarden. Alsof we daar nog niet genoeg van hebben.
De documentaire richt zich in het eerste deel voornamelijk op het uitleggen van de leer. Daarnaast onderzoekt Meradji de man-vrouwverhouding volgens de islam. Het begint al niet heel lekker. Eerst krijgen we namelijk twee lange preken, van Abdelaziz, cursusleider van de Islamic Business Club, en van Abubakr Akkari, imam van de Rotterdamse moskee Centrum De Middenweg. De vrouwen zeggen niet veel, of ze komen met drogredenen waarom ondergeschiktheid aan de man ze juist vrijheid geeft. Eentje zegt dat kafirs (ongelovigen) zoals ik een leeg leven leiden.
Ik werd er niet vrolijk van. De beelden deden mij denken aan orthodox-christelijke of orthodox-joodse kringen: het ziet er grauw uit, strikt, weinig ruimte om vrij te ademen. Ik vermoed dat Meradji voor haar film in de conservatieve hoek terecht is gekomen. Denkelijk is het ook niet mogelijk is om de zeer diverse, omvangrijke groep van pakweg één miljoen Nederlandse moslims te vangen in één documentaire.
Als tegenkleur bevat de documentaire beelden uit de boksschool van de Haagse oud-marechaussee Sabra Rahiembaks. Je ziet haar in dynamische beelden tussen de druk boksende vrouwen. Waarom vind ik dat nu weer wel leuk om te zien? Omdat Rahiembaks de sterke vrouw is die zich staande houdt in een mannenberoep en daarmee ingaat tegen het stereotype beeld van de moslima? Zo zoek je altijd iets uit wat het beste bij je wereldbeeld past.