
Van Dale Uitgevers heeft de verkiezing voor ‘Woord van het Jaar 2024’ teruggetrokken. Dat meldt de uitgeverij op haar website. Volgens Van Dale is de verkiezing gekaapt door actiegroepen en is er een „zeer onprettige maatschappelijke discussie” ontstaan. Om die reden heeft de uitgeverij zelf het woord van het jaar 2024 gekozen: polarisatie.
„Wij zijn taalbeschrijvers, wij zijn geen partij in welk maatschappelijk debat dan ook”, laat hoofdredacteur van de Dikke Van Dale Ton den Boon weten aan NRC. Volgens hem waren de reacties dit jaar heftiger dan andere jaren en was het besluit om de verkiezing te annuleren daar een logisch gevolg van. „Onze verkiezing is bedoeld om te laten zien hoe springlevend het Nederlands is, hoe mooi onze taal zich ontwikkelt”, aldus Den Boon.
Enkele van de tien nominaties leidden op sociale media tot polariserende discussies. Volgens Den Boon ging het met name om de woorden pieperaanval (verwijzend naar de aanval van Israël op Hezbollah), transitiespijt (spijt die transgenders kunnen hebben van hun transitie) en gen Z-stagiair (jonge stagairs die voor oudere collega’s onbegrijpelijk jargon gebruiken).
Polarisatie
„We hebben geconstateerd dat zelfs de Woord van het Jaar-verkiezing leidt tot polarisatie”, zegt Den Boon. Volgens hem was er geen andere keuze mogelijk voor woord van het jaar dan het woord polarisatie. Met die keuze breekt Van Dale met een twintig jaar oude traditie. De verkiezing gaat doorgaans tussen woorden die in dat jaar nieuw zijn ontstaan.
Het besluit om de verkiezing terug te trekken viel de uitgeverij zwaar. Desalniettemin is Den Boon optimistisch over de toekomst: „Taal blijft natuurlijk ontzettend interessant, leuk en belangrijk.”
Of de Woord van het Jaar-verkiezing in 2025 weer in dezelfde vorm zal worden uitgeroepen is nog niet duidelijk. „Wij zijn heel creatieve mensen, we hebben ongeveer 360 dagen om iets te bedenken. Ik weet zeker dat er iets heel erg leuks uit gaat komen”, zegt Den Boon.
