Worden jonge dinofans later vogelaars? Een generatieoverschrijdend testpanel bezoekt exposities in Rotterdam en Leiden

Zijn de dinoliefhebbers van vandaag de vogelaars van morgen? Die vraag komt boven bij wie in één week twee Zuid-Hollandse natuurmusea bezoekt: Naturalis in Leiden en Het Natuurhistorisch in Rotterdam. Goed beschouwd zijn vogels immers de nazaten van de dinosauriërs, die tot zo’n 66 miljoen jaar geleden op aarde rondliepen. Houd je van de een, dan houd je van de ander, zou je denken. Toch schuilt niet in elke dinofan een vogelfan (en vice versa). Waar veel kinderen al op jonge leeftijd feilloos een camarasaurus van een edmontosaurus onderscheiden, ontstaat de passie voor vogelen opvallend vaak pas rond de pensioenleeftijd.

Schets uit 1937 van een vroege vogelaar.

Ook de tentoonstellingen in Leiden en Rotterdam zijn duidelijk gericht op een ander publiek. Passie voor vogels, in Het Natuurhistorisch, bevat veel informatie en weinig interactie. Bij Triceratops: de kudde, in Naturalis, is het juist andersom. Tijd voor een generatieoverschrijdend testpanel, met bezoekers tussen de 4 en 84.

Pas pakweg een eeuw geleden begonnen natuurliefhebbers in Nederland vogels actief te bestuderen en te beschermen; voor die tijd werden ze vooral beschouwd als nuttige of schadelijke objecten. Voor Passie voor vogels zijn oude dagboeken, veldverslagen en ander archiefmateriaal uit die ornithologische beginperiode bijeengebracht. De expositie brengt een ode aan zeven vroege vogelaars uit de twintigste eeuw. „Allemaal oude mannen”, observeert een 10-jarige bezoekster.

Nep-triceratopspoep

Honderd jaar geleden wáren er wel vrouwelijke vogelaars, verduidelijkt een infobordje, maar die traden zelden op de voorgrond. Alleen freule Cécile Goedkoop-De Jong van Beek en Donk liet samen met haar zus duidelijk van zich horen: in 1892 richtten zij de Bond ter Bestrijding eener Gruwelmode op, de voorloper van Vogelbescherming. Daarmee protesteerden zij tegen het veelvuldig gebruik van vogels als versiering van dameshoeden en -kleding.

De 10-jarige vertrekt naar de zaal met dierenspelletjes. Twee dames van 62 en 84 zijn wél heel enthousiast. „We leren een hoop.”

In Naturalis gaat het de meeste bezoekers niet om bijleren maar om beleven. Er is wel een qr-code met de tekst ‘Meer weten over Triceratops? Ga naar Triceratops TV’ maar slechts een enkeling richt zijn telefoon op de wand. Vooral maken (groot)ouders filmpjes van (klein)kinderen die met nep-graffiti dino’s bekladderen of ruiken aan nep-triceratopspoep. De vijf imposante skeletten die prominent zijn opgesteld krijgen óók vluchtige bewonderende blikken, maar vooral het informatiescherm ernaast (waarmee je in hoog tempo door de dinogeschiedenis kunt scrollen) blijkt bij de 4-jarige in trek, vanwege de coole lichteffecten die je ermee kunt opwekken. Een moeder vlucht de zaal uit met migraine.

Misschien kunnen de exposities hun krachten bundelen. Een mix van informatie én interactie: ideaal voor dino- en vogelfans van alle leeftijden.