Vliegtuigen hebben een verticale staartvin nodig om goed te manoeuvreren en stabiel te vliegen. Vogels hebben die niet. Toch vliegen vogels schijnbaar roerloos door de lucht, ook als die turbulent is. Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en Stanford University in de VS hebben een robot gemaakt die net als vogels zonder verticale staartvin vliegt. Voor stabiliteit maakt de PigeonBot II gebruik van ‘reflexen’ die vogels ook hebben, laten ze zien in een artikel in het blad Science Robotics.
De vleugels van de PigeonBot II lijken verdacht veel op echte vleugels. De veren zijn dan ook echte duivenveren (52 stuks). Ook voor de aansturing van de robot imiteerden de onderzoekers vogels. Vogels vliegen stabiel door hun vleugels en staart in verschillende hoeken en posities te brengen als reactie op luchtstromingen of plotselinge bewegingen.
De vleugels van de robot kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen. Als de robot een kanteling ervaart – via sensoren die beweging en rotatie meten – gaat de ene vleugel iets omhoog en de andere iets omlaag om de kanteling te corrigeren. Ze kunnen ook naar voren of naar achteren bewegen. De staart kan ongewenste zwenkbewegingen tegengaan door te kantelen, te draaien en zijwaarts te schuiven.
Wanneer welke beweging nodig is bepaalt de PigeonBot II zelf. Hij heeft daarvoor een adaptief systeem dat de optimale besturingsinstellingen kiest afhankelijk van de positie van de vleugels en de hoek van de staart. Tests in een windtunnel toonden aan dat deze reflexieve aansturing werkt tot een turbulentie-intensiteit van ongeveer 12 procent, daarna neemt de stabiliteit af.
De echte veren maken grootschalige toepassing in deze vorm niet heel voorstelbaar. Maar het concept is wel breed inzetbaar en ook zinvol, denken de onderzoekers. Dankzij de afwezigheid van de staartvin is de luchtweerstand lager, wat het energieverbruik verlaagt. Ook kan een op deze manier vormgegeven drone of vliegtuig opereren in omstandigheden waar conventionele vliegtuigen het moeilijk hebben, zoals bij vlagerige wind of turbulentie.
Vorige week, op de avond van Goede Vrijdag, kondigde Pieter Omtzigt zijn vertrek uit politiek Den Haag aan. Zijn nummer twee, Nicolien van Vroonhoven, werd meteen naar voren geschoven als nieuwe leider. Maar wat is NSC zonder de geestelijk vader? Een vraag die meteen actueel werd, want een dag nadat Van Vroonhoven de voorzittershamer in ontvangst nam, was er een debat over pensioenen, een belangrijk onderwerp voor NSC.
In dat debat kwam NSC-Tweede Kamerlid Agnes Joseph hard in botsing met haar partijgenoot, vicepremier en minister Eddy van Hijum. De eenheid binnen NSC werd onmiddellijk getest, en iedereen binnen de partij zag dat het een rampzalig debat werd.
In deze Haagse Zaken hoor je van Christiaan Pelgrim en Lamyae Aharouay over die botsing, het pensioendebat en over de toekomst van NSC zonder Pieter Omtzigt.
Heeft u vragen, suggesties of ideeën over onze journalistiek? Mail dan naar onze redactie via [email protected]
In de jaren dertig van de vorige eeuw ontstond er een hiaat tussen de vertrekkende macht Groot-Brittannië en opkomende macht de Verenigde Staten, wat de crisis van destijds alleen maar erger maakte. Maarten en Marike bespreken wat er gebeurt nu de mondiale machtsverhoudingen opnieuw veranderen. De risico’s die hierbij ontstaan zijn samengevat als de ‘Kindleberger Trap’: een theorie over een gevaarlijk leiderschapsvacuüm, zoals beschreven door econoom Charlie Kindleberger. Want wat als een zittende wereldmacht geen verantwoordelijkheid meer neemt voor belangrijke collectieve goederen, zoals veiligheid, handel en financiële stabiliteit?
In zijn doorzichtige plastic tasje zitten twee t-shirts, een bloemslinger en hoedjes. Allemaal oranje. Want Evan McIntyre, een 28-jarige marketingmedewerker uit Londen, is naar Amsterdam gekomen met een doel: Koningsdag vieren. „Vrienden van me wonen hier, dit leek me een goed moment om ze te bezoeken”, zegt hij daags voor Koningsdag op de Dam – waar het aantal personen met oranje parafernalia gestaag toeneemt. „We gaan lekker aan de gracht zitten en veel drinken”, zegt McIntyre.
Kan Amsterdam Koningsdag aan? Die vraag hangt deze zaterdag boven de hoofdstad. De gemeente is „bezorgd over de drukte”, maakte zij half april bekend. Amsterdam verwacht nog meer feestvierders dan de honderdduizenden mensen van afgelopen jaren. Koningsdag valt bovendien op een zaterdag, bezoekers blijven dan langer. Ook zonnig weer lokt extra mensen. Het stadsbestuur heeft opgeroepen „het centrum te mijden” en de feestdag zo veel mogelijk „lokaal” te vieren.
„De openbare ruimte en voorzieningen zitten tegen hun maximale belasting aan om Koningsdag beheersbaar, feestelijk en veilig te houden”, schrijft de stad. Hulpdiensten moeten nog door de massa kunnen. In 2024 sloot de gemeente de toegangswegen tot de overvolle Westerstraat af. Later op de dag riep ze op de hele Jordaan te mijden, het middelpunt van de Koningsdagdrukte. „Door Koningsdag dichter bij huis te vieren, helpt u mee om de stad veilig en toegankelijk te houden.”
Overal in de stad worden vrijdagmiddag podia opgebouwd, dranghekken uitgeladen en toilethokjes klaargezet. Op de Kees Fensbrug over de Keizersgracht is met grijze tape de plek afgeplakt waar deejay Average Joe mag optreden. Menig grachtenpandbewoner heeft alvast „BEZET” op de stoep gekrijt. Bij café De Blaffende Vis versieren ze de gevel met een meterslang spandoek van koning Willem-Alexander en de tekst „Jullie krijgen allemaal een lintje” – een verwijzing naar de lintjessaga rond PVV-minister Marjolein Faber.
Extra plasmogelijkheid
Met enige drift schept de 71-jarige Anne („geen achternaam in de krant”) de roze primula’s uit het perkje voor haar huis in de Jordaan. Ze smijt de bloemen in de stoepgoot. „Vorig jaar moest ik de poep en kots uit mijn perkje scheppen, dus nu haal ik de bloemen zelf maar weg. Amsterdam is voor de Amsterdammers en voor iedereen die van de stad houdt, dat weet je als je hier woont. Maar op Koningsdag is het wel bijzonder druk.” Vorig jaar zag Anne door haar raam tientallen mannen hun behoefte doen tegen een omheining pal náást de plaszuilen. „Dan krijg je wel een heel treurig idee van de mensheid.” Zondag plant ze geraniums in haar perkje.
Om in het tekort aan toiletten, zeker voor vrouwen, te voorzien heeft de gemeente dit jaar 528 wc’s geplaatst. Dat zijn er 133 meer dan vorig jaar. Bij winkelketen HEMA konden Nederlanders een ‘thuistoilet-pakket’ aanvragen, dat onder meer gratis toiletborstels, maandverband en wc-rollen bevat. Het doel is extra plasmogelijkheid creëren. Bewoners hangen een poster voor het raam, waarmee ze aangeven dat hun wc beschikbaar is. Op een overzichtskaartje staan in Amsterdam zo’n veertig plekken aangeduid.
We doen er alles aan om mensen in comfort hun Koningsdag te laten beleven
In de Tweede Boomdwarsstraat, om de hoek bij De Blaffende Vis, demonstreert Mick Werkendam „supertrots” hoe hij met oranje hekken met daarop ‘exit only’ de straat kan afsluiten. Werkendam is crowdmanager bij de gemeente Amsterdam. Met camera’s en informatie van „ogen ter plaatse” moet hij ingrijpen als het te druk wordt. De operatie wordt al maanden voorbereid en telt alleen al 250 verkeersregelaars. „We doen er alles aan om mensen in comfort hun Koningsdag te laten beleven”, zegt Werkendam. „Zodra dat niet meer kan, grijpen we in door bijvoorbeeld straten af te sluiten, op te roepen niet meer naar de Jordaan of helemaal niet meer naar Amsterdam te komen.”
ABBA en Edith Piaf
Is dat niet vechten tegen de bierkaai? „Nee, dan zouden we feestjes moeten afgelasten”, zegt Werkendam. „De kracht van Amsterdam is juist dat we ondernemers de ruimte geven.” Feestgangers moeten zich gedragen, „maar we willen ook niet belerend zijn”. Naast het uitstippelen van looproutes, denkt Werkendam ook na over muziekkeuze. Tegenover andere media vertelde hij soms deejays te vragen ABBA in plaats van house te draaien. „Dat ging een eigen leven leiden, maar dat is juist goed. Ik hoop dat mensen denken: laat ik dan maar buiten het centrum Koningsdag vieren.” Het gaat Werkendam niet om ABBA: „Met Edith Piaf krijg je de boel ook rustig”.
Ook aan het drankgebruik probeert Amsterdam wat te doen, teneinde de massa in toom te houden. Zo mogen winkeliers in de Amsterdamse binnenstad maar één drankje per persoon verkopen – en dat bier mag niet gekoeld zijn. „We hopen zo het alcoholgebruik te dempen”, zegt een gemeentewoordvoerder. „Handhavers en politie kunnen mensen op straat aanspreken en beboeten wanneer zij meer dan een blikje of flesje alcohol bij zich hebben. Handhaven is een sluitstuk, belangrijker is dat mensen zich aan de regels houden en iedereen een prettige Koningsdag kan vieren.”
Wanneer de Koningsdagfestiviteiten zaterdagavond om 20.00 uur zijn afgelopen, zal duidelijk zijn of Amsterdam de drukte heeft aangekund. „Het is fantastisch om de spin in het web te mogen zijn”, zegt Werkendam, „ik hoop dat we een mooi feest hebben gehad”. Hijzelf viert dat met oranjetompouce en een bak sterke koffie in het Operationeel Mobiliteitscentrum in de Johan Cruijff Arena, zijn controlekamer. „Je hebt feestbeesten en werkpaarden.”