Een stoet van 42.000 Maori’s kwam dinsdag na een negen dagen lange protestmars aan bij het parlement van Nieuw-Zeeland in Wellington. Ze demonstreren tegen een voorgestelde wet om het stichtingsdocument van het land, het Waitangi-verdag uit 1840, aan te passen. In het verdrag staat onder meer dat de Maori’s, de inheemse bewoners van Nieuw-Zeeland die nu zo’n 20 procent van de bevolking uitmaken, het ongestoorde bezit genieten van hun land, bossen en visserijgebieden.
Dat het wetsvoorstel om het vermaarde Verdrag van Waitangi te herschrijven het hoogstwaarschijnlijk niet gaat halen, maakt voor de Maori’s niet uit. Alleen regeringspartij ACT, die de wet voorstelde, steunt het plan. ACT heeft elf van de 123 zetels in het parlement. De andere twee coalitiepartijen en heel de oppositie hebben beloofd tegen te stemmen. Maar voor de inheemse Maori-bevolking is het voorstel alléén al genoeg om dagenlang met duizenden tegelijk de straat op te gaan. Ze organiseerden een hikoi; een traditionele protestmars.
De woede van de demonstranten richt zich vooral op David Seymour, de leider van de rechtsconservatieve partij en indiener van het voorstel. Hij vindt het Waitangi-verdrag „discriminerend”: Nieuw-Zeeland wordt volgens hem nu „verdeeld op basis van afkomst”. Hij wil dat de speciale positie voor Maori’s wordt verwijderd uit het document.
Lees ook
Onrust in Nieuw-Zeeland over verdrag met oorspronkelijke Maori-bevolking
Seymour was kort aanwezig bij de demonstratie bij het parlement, waar hij ontvangen werd met een oorverdovende haka, een traditionele dans met zang. Dat viel hem vorige week ook ten deel in het parlement. Bij de bespreking van de wet zette de jonge Maori-afgevaardige Hana-Rawhiti Maipi-Clarke van de Te Pati Maori-partij een haka in, waarna ze bijval kreeg van collega’s en mensen op de publieke tribune. De 22-jarige Maipi-Clarke is inmiddels een bekend gezicht van een jonge Maori-generatie, die zich hard maakt voor Maori-rechten. De beelden gingen de hele wereld over.
Achterstelling
De onrust is zo groot omdat de wet volgens veel Maori’s hun rechten ontneemt. Maar in de praktijk zijn de rechten van de Maori’s jarenlang al ingeperkt en wordt de inheemse bevolking onderdrukt. Nog altijd doet deze groep het op veel vlakken veel slechter dan de rest van de bevolking. De werkloosheid is bijna twee keer zo hoog, de gemiddelde levensverwachting ligt zeven jaar lager, een onevenredig groot aantal Maori zit in de gevangenis, en ze zijn veel minder welvarend dan de rest van de bevolking.
Bovendien is er al sinds het begin van de kolonisatie van het land onduidelijkheid over de interpretatie van het document. Er zijn namelijk twee varianten; een Engelstalige versie en een in te reo, de Maori-taal. In de Engelstalige variant staat dat de Maori’s hun soevereiniteit opgeven, in de Maori-versie ontbreekt dit cruciale punt.
Daarom buigen Maori’s, beleidsmakers en de rechtbanken zich al sinds de jaren zeventig over de tekst en de beloften die aan de Maori’s zijn gedaan. Om die na te leven, is beleid ingevoerd om de positie van de Maori’s in de samenleving te verbeteren.
Lees ook
In Aotearoa Nieuw-Zeeland beleeft de Maori-taal een opleving
Maar sinds het aantreden van de coalitieregering onder leiding van premier Christopher Luxon van de Nationale Partij, is dit specifieke beleid al gedeeltelijk teruggedraaid. Zo werd onder meer de Maori-gezondheidsraad afgeschaft. Dit wetsvoorstel is voor veel mensen de druppel, en zou mogelijk zelfs het einde betekenen van de vreedzame samenwerking tussen Maori’s en niet-Maori’s.
„Te Tiriti [het verdrag] is een overeenkomst om ons te verbinden, deze wet is erop uit om verdeeldheid te veroorzaken”, aldus Rawiri Wikuki Waititi van de Te Pati Maori-partij vorige week in het parlement. Jenny Shipley, van 1997 tot 1999 premier van Nieuw-Zeeland, vreest dat het wetsvoorstel mogelijk „een burgeroorlog uitlokt”.
Zo ver is het nog niet. De dag verliep vreedzaam en zonder ongeregeldheden. Na de demonstratie bij het parlement verplaatste de groep zich naar een nabijgelegen park, waar optredens en toespraken gehouden werden.