Crisissfeer tijdens ministerraad, Omtzigt onderweg naar Den Haag

NSC’er Nora Achahbar is voornemens op te stappen als staatssecretaris Toeslagen en Douane, en mogelijk willen meer NSC-bewindslieden haar voorbeeld volgen. Dat zeggen Haagse bronnen. In het Catshuis, waar de ministerraad al de hele dag gaande is, hangt een echte crisissfeer. Als het NSC-smaldeel het kabinet zou verlaten dreigt een kabinetscrisis.

Later op vrijdagmiddag werd bekend dat ook de fractievoorzitters van de de vier coalitiepartijen, Geert Wilders (PVV), Dilan Yesilgöz (VVD), Nicolien van Vroonhoven (waarnemend fractievoorzitter NSC) en Caroline van der Plas (BBB) naar het Catshuis komen voor overleg. Dat laat zien dat de toekomst van het kabinet op het spel staat.

Achahbar zou willen opstappen uit onvrede met de gebeurtenissen binnen het kabinet na het geweld in Amsterdam rond de voetbalwedstrijd tussen Ajax en Maccabi Tel Aviv van vorige week donderdag.

Tijdens de ministerraad van afgelopen maandag is het volgens ingewijden hoog opgelopen. Vanuit NSC klinkt dat bij de ministerraad racistische en anti-Marokkaanse uitspraken zouden zijn gedaan, ook door bewindslieden van VVD en BBB. Achabar en andere NSC-bewindslieden zouden daar grote moeite mee hebben gehad, ook omdat premier Dick Schoof niet zou hebben ingegrepen.

Felle reacties na onrust in Amsterdam

De ministerraad van maandag was het eerste moment dat de bewindslieden elkaar collectief spraken na de onrust in Amsterdam. Vanuit de coalitiepartijen was in de dagen daarvoor al fel gereageerd op het antisemitische geweld.

PVV-leider Geert Wilders twitterde op vrijdag, de dag na de gebeurtenissen, over „de islam als bron van antisemitisme” en pleitte voor het denaturaliseren van „criminele moslims”. VVD-leider Dilan Yesilgöz plaatste in het weekend na het geweld een lang stuk op de VVD-site waarin zij stelde dat integratie van grote groepen Nederlanders met een migratieachtergrond is mislukt.

Op zijn persconferentie na de ministerraad van maandag sprak Schoof zich ook stevig uit. Hij verwees expliciet naar de afkomst van een deel van de mogelijke daders, „een specifieke groep jongeren met een migratieachtergrond”. Om daaruit te concluderen dat Nederland „een integratieprobleem” heeft.

Een dag later matigde Schoof zijn toon iets en zei hij:  „Ik wil op geen enkele manier jongeren in onze samenleving van welke achtergrond dan ook tegen het hoofd stoten.”

Premier Schoof vrijdagochtend bij zijn aankomst bij het Catshuis.
Foto Remko de Waal/ANP