Honderden gesloten apotheken en zo’n tienduizend demonstranten op het Malieveld: apotheekmedewerkers staakten dinsdag voor een betere cao. De eerste landelijke staking van apothekersassistenten volgt na tien regionale stakingen de afgelopen weken.
De cao-onderhandelingen zijn al drie maanden bezig, maar de vakbonden namen tot nu toe geen genoegen met de voorstellen van de werkgevers. De bonden eisen een loonsverhoging van 6 procent, met terugwerkende kracht vanaf 1 juli, en een minimumloon van 16 euro per uur. De werkgevers bieden 2 procent vanaf 1 juli dit jaar en 5 procent vanaf 1 juli volgend jaar.
„De grootste onvrede komt voort uit de achterblijvende lonen de afgelopen jaren”, zegt FNV-bestuurder Ralph Smeets. Die zijn minder hard gestegen dan bijvoorbeeld in ziekenhuizen of bij assistenten van huisartsen. „Als je in een openbare apotheek werkt, verdien je niet meer dan iemand in de supermarkt, terwijl je wel een grotere verantwoordelijkheid hebt.”
Daarbij hebben assistenten tegenwoordig vaker te maken met agressie aan de balie, zegt Smeets, te wijten aan medicijntekorten. „Je hebt iedere keer maar weer uit te leggen waardoor dat komt en dat je daar niets aan kunt doen, dat maakt het werk minder leuk. En dan krijg je ook nog eens weinig waardering.” Ook wringt het verschil tussen salarissen van medewerkers van openbare apotheken en die van ziekenhuisapotheken. „Gemiddeld verschilt dat 700 euro per maand.”
Agressie
Werkgeversorganisaties Associatie van Ketenapotheken (ASKA) en Werkgeversvereniging Zelfstandige Openbare Apotheken (WZOA) zeiden eerder tegen Zorgkrant begrip te hebben voor de acties, maar simpelweg niet genoeg geld te hebben om te voldoen aan de eisen van de vakbonden. Ze wijzen naar de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport – Fleur Agema (PVV) – en vragen om maatregelen, zoals extra budget om loonachterstanden weg te werken of de verplichting voor zorgverzekeraars om tarieven die ze aan apotheken betalen te indexeren, zodat de lonen kunnen stijgen.
Werkgevers in de zorg wijzen vaker naar zorgverzekeraars tijdens cao-onderhandelingen. Verzekeraars voeren tegen het eind van elk jaar eigen onderhandelingen met zorginstellingen, om te bepalen hoeveel geld de instelling krijgt van de verzekeraar. Dat bepaalt weer met hoeveel geld een werkgever naar een cao-onderhandeling gaat.
Je hebt iedere keer maar weer het medicijntekort uit te leggen en dat je daar niets aan kunt doen
Volgens Smeets van de FNV moet dat proces transparanter. „Voor ons is niet duidelijk wat de verzekeraars wel en niet toezeggen in de contracten voor loonontwikkelingen en dat beperkt ons in de onderhandelingen.” Maar die afspraken mogen niet geopenbaard worden van de Autoriteit Consument en Markt, want dat kan het onderhandelingsproces beïnvloeden.
Vrijwel alle openbare apotheken waren dinsdag dicht vanwege de stakingen, maar in elke regio was minstens één ‘noodapotheek’ open voor spoedgevallen. Daar konden patiënten via de huisarts terecht, die beoordeelt of sprake is van spoed.
Lees ook
Medicijntekort in Nederland: wat is er aan de hand?