Financiële problemen terug bij Vitesse na geschrapte overnamedeal

De overname van Vitesse door ondernemer Guus Franke gaat toch niet door. De Amerikaanse durfinvesteerder Coley Parry, met 17 miljoen euro de grootste schuldeiser van de door financiële problemen geplaagde Arnhemse voetbalclub, heeft begin deze maand de beoogde overeenkomst met Franke eenzijdig opgezegd. Dat meldt Vitesse woensdag in een persbericht.

Hiermee wordt een belangrijke financiële levensader van Vitesse doorgesneden. Het akkoord tussen de twee ondernemers was een randvoorwaarde van de KNVB om de club te kunnen redden van een faillissement – en afgelopen zomer ternauwernood toch de proflicentie te verlegen. Daarmee kon Vitesse op het laatste moment toch uitkomen in de Keuken Kampioen Divisie, waar het sindsdien teleurstellende resultaten laat zien. De Arnhemmers staan momenteel een na laatste. Dat de KNVB de club onlangs opnieuw minpunten oplegde, heeft daarbij niet geholpen.


Lees ook

Hoe Vitesse slachtoffer werd van mannen die een plek in de voetbalhemel beloofden

Merab Jordania maakt in 2010 bekend dat hij de nieuwe eigenaar wordt van Vitesse

‘Geld stond al klaar’

Franke legt de schuld bij Parry en liet de club woensdagochtend weten van de geschrapte deal. „Wij hebben kosten noch moeite gespaard om Vitesse te redden, aan alle voorwaarden van de KNVB voldaan, en het geld voor de overname stond al klaar”, reageert Franke, die eigenaar is van advies- en investeringsmaatschappij Axiom Partners, in een persbericht. „Maar onze deal om de miljoenenschuld van de Amerikaanse schuldeisers over te nemen was een randvoorwaarde van de KNVB, dat wist iedereen, dus het kan niemand verbazen dat ik op deze manier de club niet langer kan overnemen.” Parry stak jarenlang miljoenen in de club met als doel deze over te nemen, maar kwam nooit door de screening van de KNVB.

In juli sloten Parry en Franke enkele minuten voor het verstrijken van de deadline een akkoord waarbij laatstgenoemde de miljoenenschuld van de Amerikaan zou overnemen. In de tussentijd stonden 47 ‘sterkhouders’, ondernemers uit Arnhem en omgeving, garant voor een gat in de begroting van Vitesse. Parry zou als onderdeel van het akkoord het opeisen van de schuld met een jaar uitstellen.

Hierna moest de herkomst van Frankes vermogen nog worden onderzocht. Als dat in orde zou zijn, zou de KNVB definitief de overname kunnen goedkeuren – en was de toekomst van Vitesse veiliggesteld.


Lees ook

Supporters over het mogelijke verdwijnen van Vitesse: ‘Het is hetzelfde als een geliefde verliezen, misschien nog wel erger’

Geert Cornelissen

Dat laatste lijkt nu verder weg dan ooit. Volgens Franke zou het proces Parry „te lang” hebben geduurd. De Amerikaan zelf heeft nog niet op het nieuws gereageerd.

Het is niet aannemelijk dat een nieuwe redder met het benodigde geld zich snel meldt. De deal met Guus Franke werd al gesloten vlak voor de deadline bereikt werd – en er waren geen andere overnamekandidaten in beeld. De club moet voor het einde van het seizoen met een nieuwe investeerder komen die de schuld van Parry overneemt en andere tekorten in de begroting opvult – waarmee een bedrag van ruim 20 miljoen euro gemoeid is. Omroep Gelderland spreekt zelfs van een megasom die kan oplopen tot 30 miljoen euro. Als hier al een geldschieter voor gevonden wordt, moet ook zijn of haar vermogen weer worden goedgekeurd door de KNVB.

Vitesse laat weten later pas uitgebreid te reageren op de tegenvaller. De club speelt woensdagavond in de eerste ronde voor de KNVB Beker tegen RKC Waalwijk. Komende zondag spelen de Arnhemmers in eigen Gelredome tegen TOP Oss.