Oud-topvrouw Slotervaartziekenhuis definitief de cel in voor verduistering van ruim miljoen euro

Aysel Erbudak, de voormalig directeur van het Slotervaartziekenhuis, gaat definitief een jaar de gevangenis in. De Hoge Raad acht de uitspraak van het Amsterdamse gerechtshof gegrond en houdt de veroordeling in stand.

De oud-directeur van het inmiddels failliete Amsterdamse ziekenhuis stond terecht voor het wegsluizen van 1,2 miljoen euro en het plegen van valsheid in geschrifte. Het hof veroordeelde Erbudak vorig jaar tot achttien maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Erbudak ging daartegen in cassatie bij de Hoge Raad.

Als directeur liet Erbudak het ziekenhuis in 2008 één miljoen euro aanbetalen voor een resort dat in Turkije ontwikkeld werd. Zelf heeft Erbudak altijd gezegd dat het ging om een zakelijk project van het ziekenhuis. Het hof ging daar niet in mee en stelde dat het geld is gebruikt voor een privéproject van Erbudak.

Erbudak liet het Slotervaart daarnaast in 2011 twee ton betalen voor een aandelenbelang in een Rotterdams bedrijfje. De aandelen kwamen echter in handen van een privé-holding van Erbudak, niet van het ziekenhuis. Met verkeerde omschrijvingen op facturen probeerde Erbudak de betalingen te verhullen, oordeelde de rechter.

Het Slotervaartziekenhuis ging in 2018 failliet, maar dat stond los van de omstreden transacties en de veroordeling van Erbudak.


Lees ook

Jaar celstraf voor oud-directeur van Slotervaartziekenhuis Aysel Erbudak, Hof acht ontvreemding van 1,2 miljoen euro bewezen

Aysel Erbudak met haar advocaat Cees Korvinus bij de rechtbank in 2019.