Burgemeester Halsema met dood bedreigd in nasleep demonstraties 7 oktober

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema (GroenLinks) is eerder deze maand met de dood bedreigd. Dat bevestigt Halsema in gesprek met lokale nieuwszender AT5. De doodsbedreiging werd gedaan in de nasleep van de demonstraties van 7 oktober in het centrum van Amsterdam. De politie heeft inmiddels een verdachte aangehouden.

Op maandag 7 oktober werd op de Dam een herdenkingsdienst gehouden voor de slachtoffers van de terreuraanval van Hamas in Israël. In de buurt van die dienst werd een demonstratie georganiseerd door pro-Palestijnse betogers, met toestemming van burgemeester Halsema. De betoging zorgde echter voor zoveel verstoring, dat de manifestatie werd ontbonden en vervolgens zo’n driehonderd demonstranten werden aangehouden.

Halsema kreeg vervolgens veel kritiek omdat ze de demonstratie had toegestaan. Onder meer PVV-leider Geert Wilders schreef op X dat zowel de betogers als Halsema zelf het land uit moesten, iets wat Wilders later weigerde terug te nemen. PVV-Kamerlid Marco Deen riep in de dagen erna in de Tweede Kamer op om Halsema te ontslaan.

‘Onbeschaafd politiek debat’

“Het is allemaal een rechtstreeks gevolg van het ongelofelijk onbeschaafd worden van het politieke debat”, zei Halsema vrijdag op AT5 over de doodsbedreiging aan haar adres. “Dat zakt echt door een morele ondergrens op het moment dat er niet meer een inhoudelijke discussie plaatsvindt, maar mensen persoonlijk geïntimideerd worden.” Halsema benadrukt dat zowel premier Dick Schoof als de minister van Binnenlandse Zaken, Judith Uitermark (NSC), contact heeft gezocht om steun uit te spreken.

De politie heeft vorige week een 59-jarige man van buiten Amsterdam aangehouden in verband met de bedreiging. Hij is inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris vanwege de doodsbedreiging die hij op X zou hebben geschreven. De man wordt bedreiging van een burgemeester, bedreiging met een terroristisch oogmerk en opruiing te laste gelegd. De woning van de man is onderzocht en daarbij zouden verschillende apparaten in beslag zijn genomen voor nader onderzoek. De verdachte is vrijgelaten in afwachting van dat onderzoek.


Lees ook

‘Ik wil niet dat het onder mijn huid gaat zitten’. Drie lokale politici over wat bedreigingen aanrichten

Fatihya Abdi en Itay Garmy in Amsterdam. Zij zijn respectievelijk raadslid voor PvdA en Volt.