Zelensky in Berlijn: Duitsland zegt Oekraïne 600 miljoen aan militaire steun toe

Het Oekraïense parlement heeft woensdag ingestemd met verhogingen van de oorlogsbelasting, die Oekraïne heft sinds de Russische invasie in 2022. Het gaat om een verhoging van 1,5 procent naar 5 procent over de inkomens van Oekraïners. Ook voor banken en financiële instellingen gaan de belastingen omhoog, met terugwerkende kracht per 1 oktober in. Voor militairen in dienst blijft wel het oude tarief gelden, melden Oekraïense media.

Een kleine meerderheid van het Oekraïense parlement (247 van de 450 afgevaardigden) stemde in met het wetsvoorstel, dat bedoeld is om de stijgende uitgaven aan defensie te dekken. Met de belastingverhogingen verwacht het Oekraïense ministerie van Financiën in het restant van dit jaar omgerekend ongeveer 500 miljoen euro extra te incasseren, en volgend jaar ruim 3 miljard.

Ondanks de belastingverhoging verwacht de Oekraïense regering dit jaar een tekort van ongeveer 11 miljard euro in het defensiebudget, en komend jaar ongeveer 35 miljard, meldt persbureau Reuters. Wel kan Oekraïne rekenen op nieuwe financiële steun van de Europese Unie, die woensdag instemde met een lening van 35 miljard euro aan het land.

De belastingverhoging geldt alleen voor burgers en bedrijven, niet voor militairen.
Foto Roman Pilipey/AFP