Vlak voor opening flinke schade door explosie bij noodopvang voor asielzoekers in Gelders dorpje Ugchelen

Een nieuwe noodopvang voor asielzoekers in het Gelderse dorp Ugchelen is in de nacht van dinsdag op woensdag beschadigd geraakt na een explosie, schrijven lokale media. In het voormalige schoolgebouw moeten vanaf vrijdag tijdelijk honderd asielzoekers worden opgevangen om het volle aanmeldcentrum in Ter Apel te ontlasten. Een deel van de dorpelingen is het niet eens met dat besluit, dat pas vorige week bekendgemaakt werd. De politie onderzoekt de vernieling, maar heeft nog niemand aangehouden.

Dinsdag rond middernacht was er een „luide knal” te horen, vertelt een buurtbewoner aan Omroep Gelderland. De schade aan het gebouw is aanzienlijk. De ruiten zijn gesprongen, plafondplaten op de grond gevallen en er ligt glas in de hal. Ook is de gevel zwartgeblakerd en hangt er een sterke brandlucht. Met de beveiliger die op het moment van de ontploffing aanwezig was zou het goed gaan, schrijft persbureau ANP.

Sommige tegenstanders van de opvang geloven niet dat de asielzoekers er tot december zullen blijven, zoals de bedoeling is. Afgelopen week was er een protestactie met spandoeken. Woensdagavond staat opnieuw een protest op de planning, op hetzelfde tijdstip dat de gemeente in gesprek gaat met omwonenden. Het komt vaker voor dat azc’s langer in gebruik worden genomen dan is gepland en met omwonenden afgesproken, omdat opvangplekken schaars zijn.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) betreurt de vernielingen, meldt ANP. De gemeente Apeldoorn, die het bewind voert over het plaatsje Ugchelen, stelt dat de noodopvang ondanks de explosie ,,gewoon doorgaat.”