Wilde nacht op Aziatische beurzen

Goeiemorgen! Hier zijn we weer de hele dag met de belangrijkste updates uit de financiële en economische wereld. Wat direct in het oog springt: het was een wilde nacht op met name de Chinese beurs.

Na een vakantieperiode van een week waarin de beurzen dicht waren, gingen ze vanochtend weer open. Beleggers anticipeerden daarbij direct op nieuwe, omvangrijke stimuleringsmaatregelen van de Chinese regering: enkele indices, zoals de CSI 300 die bestaat uit bedrijven genoteerd in Shanghai en Shenzhen, stegen liefst 10 procent.

Vervolgens bleven concrete maatregelen van de regering uit – en zakte de boel terug. De CSI 300 stond later op de dag nog zo’n 4 procent hoger. De Hang Seng in Hongkong verloor uiteindelijk zelfs 9 procent, na een stijging van 11 procent in de afgelopen vijf dagen.

Wat lazen we verder?

  • Alphabet, moederbedrijf van Google, moet besturingssysteem Android openstellen voor andere bedrijven, zodat die bijvoorbeeld hun eigen appwinkels kunnen maken. Dat heeft een rechter in San Francisco maandag bepaald, in een uitspraak die de positie van de Google Play Store verzwakt (FT).
  • Het Europees Hof van Justitie maakt korte metten met een strenge interpretatie van de privacywet AVG door de Nederlandse toezichthouder, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Die heeft een te strikte uitleg gegeven van de wetgeving bij de verkoop van persoonsgegevens door sportbonden (FD).
  • Hypotheekleningen blijven hyperpopulair: in totaal werden in het derde kwartaal 116.052 aanvragen ingediend, een stijging van 22,5% ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat meldt het Hypotheek Data Netwerk.

Het financiële district in Shanghai. Beleggers die speculeerden op steunmaatregelen van de regering, gaven de Chinese beurs een sterke impuls.
Foto Nicoco Chan/Reuters