Onderzoek naar ex-president Bolivia wegens verkrachting minderjarige

Evo Morales, van 2006 tot 2019 president van Bolivia, wordt er opnieuw van beschuldigd een minderjarig meisje te hebben verkracht. Het Boliviaanse Openbaar Ministerie is een onderzoek begonnen, zo kondigde de minister van justitie vrijdagochtend aan in een persconferentie.

Het zou gaan om een verkrachting in 2016, toen Morales (nu 64 jaar) nog in ambt was. „Na deze verkrachting is het meisje bevallen van een dochter”, zei de minister. Justitie zou een geboorteakte in handen hebben gekregen met de volledige naam van Morales erop vermeld. In 2020 werd Morales ook al door Boliviaanse autoriteiten beschuldigd van een relatie en seks met een minderjarige.

Het nieuwe onderzoek komt op een voor Morales pijnlijk moment. In 2019 moest hij gedwongen stoppen als president omdat hij gefraudeerd zou hebben bij de verkiezingen. In aanloop naar de nieuwe verkiezingen eind volgend jaar, doet de oud-president er momenteel alles aan om opnieuw het kandidaatschap van zijn partij veilig te stellen.

‘Niet bang’

Ondertussen is het onzeker of Morales, mocht hij de race om het kandidaatschap van de huidige president Luis Arce winnen, überhaupt mee mag doen met de verkiezingen. Rechters hebben hem dit verboden, wegens verschillende onderzoeken die nog naar hem lopen. Hij heeft dit altijd gezien als onrechtmatige pogingen om hem tegen te werken.

In dat licht ziet Morales ook de huidige aantijgingen, lijkt het. Kort op het nieuws over de nieuwe verkrachtingsaanklachten plaatste Morales een bericht op X: „Alle regeringen, inclusief de huidige, hebben mij bedreigd, vervolgd, gevangengezeten geprobeerd mij te vermoorden. Ik ben niet bang!”


Lees ook

Door crises geteisterd Bolivia laat zich democratie niet ontnemen

De Boliviaanse president Luis Arce en leden van zijn kabinet zwaaien aanhangers toe op het centrale Plaza Murillo in La Paz, Bolivia, woensdag, na de mislukte couppoging eerder die dag door generaal Juan José Zúñiga.