Productie van film over ‘The Iceman’ Wim Hof opgeschort na beschuldiging van huiselijk geweld

Ademhalingsgoeroe Wim Hof, internationaal bekend als The Iceman, heeft miljoenen volgers en een buitenissig leven dat zich leent voor een biopic. Die zou er ook komen, maar maandag maakte Genesius Pictures aan de Volkskrant bekend dat de productie van een film over het leven van de ijszwemmer is stopgezet. Aanleiding zijn onthullingen over het privéleven van Hof.

Zijn ex-vrouw en haar drie kinderen, van wie de jongste van Hof is, beschuldigden hem zaterdag in een reconstructie in de Volkskrant van vernederingen, fysieke mishandeling en het afdwingen van seks bij haar in ruil voor zijn alimentatiebetalingen. Hun relaas wordt ondersteund door een veroordeling voor mishandeling, medische dossiers en verklaringen van meerdere therapeuten die bevestigen dat de vrouw en de kinderen in sessies spraken over deze duistere kant van Hof. Hij heeft vrijwel alle beschuldigingen ontkend en gaf de krant alleen een schriftelijke reactie, waarin hij spreekt van „leugens en manipulatie van de waarheid”.

Eerder was al bekend dat Hof de vier tienerkinderen uit zijn eerste huwelijk na de dood van hun moeder geregeld alleen liet, terwijl hij zich ‘onderwierp aan de elementen’ en bij zijn tweede echtgenote introk. De vier kinderen zijn inmiddels onderdeel van het bedrijf achter de zogeheten ‘Wim Hof-methode’. Zakelijk brein is zoon Enahm. Pogingen van NRC om met hem in contact te komen, liepen maandagmiddag op niets uit.

Ademhalingstechnieken

Wim Hof (65) verwierf bekendheid met stunts waarin hij zijn lichaam tot bovenmenselijke prestaties dwong, zoals het beklimmen van de Kilimanjaro met ontbloot bovenlichaam en het lopen van een marathon in de woestijn – zonder water. Een Vice-documentaire uit 2015 over de excentrieke recordbreker katapulteerde zijn ideeën en ademhalingstechnieken naar een wereldwijd publiek. Verscheidene onderzoekers registreerden een bepaald effect bij volgers van zijn methode, wat hem sterkte in het idee dat hij via ademhaling het autonome zenuwstelsel kon beïnvloeden.

Maar de Wim Hof-methode kwam ook negatief in het nieuws door fatale ongelukken. Nabestaanden van een zeventienjarige Amerikaanse, die verdronk nadat ze via ademhalingsoefeningen in het water buiten bewustzijn was geraakt, spanden een zaak tegen hem aan. De rechter achtte Hof niet aansprakelijk voor haar dood, bleek eerder dit jaar.


Lees ook

‘Het probleem van huiselijk geweld is gigantisch en speelt in alle lagen van de bevolking’

In Nederland zouden 45.000 mensen maandelijks structureel slachtoffer zijn van fysiek geweld in huiselijke kring.

Nalatigheid

Wim Hof werd geboren als helft van een tweeling, maar op hem was niet gerekend. Oudere broer in het gezin uit Sittard (met negen kinderen), was de latere documentairemaker Rob Hof (Sporen uit het Oosten). Hij leeft in onmin met Wim. De Volkskrant meldde dat Rob zelfs aangifte heeft gedaan tegen zijn broer, vanwege roekeloze nalatigheid in diens methode. Volgens Rob Hof heeft dit al tot dertien doden geleid.

Nadat de Wim Hof-methode al tot bedenkingen had geleid, is het nu het privéleven van Hof dat hem achtervolgt. Hof gaf mishandeling van zijn oudste stiefkind in 2011 toe tegenover de politierechter, schreef de Volkskrant. Hij kreeg een taakstraf van 40 uur en een boete van 350 euro. „Ik zal hem wel een tik gegeven hebben”, zei hij later tegen de Kinderbescherming. Inmiddels spreekt hij, via een advocaat, tegenover de Volkskrant nog slechts van „een worsteling”.

Sinds 2013 hebben de kinderen van zijn ex-echtgenote Wim Hof niet meer gezien. Nadat de Britse productiemaatschappij hen een jaar geleden op de hoogte stelde dat er een film over Wim Hof zou komen, bekroop hen de vrees dat zijn privéleven daarin onwaarachtig zou worden verwerkt. Ze deden daarom hun verhaal bij de Volkskrant. De filmplannen – acteur Joseph Fiennes (onder meer The Handmaid’s Tale) zou de titelrol spelen in The Iceman – zijn tot nader order ‘on hold’ gezet.


Lees ook

Opnieuw een grote misbruikzaak in de muziekwereld. Wie is Sean ‘Diddy’ Combs?

Sean Combs alias P. Diddy bij een zogenoemd ‘Pre-Grammy’-gala in Beverly Hills.