Kanshebbers Gouden Kalveren bekend, Hardcore Never Dies tien keer genomineerd

De nominaties voor de Gouden Kalveren, de belangrijkste film- en serieprijzen van Nederland, zijn zondagmiddag bekendgemaakt op de 44ste editie van het Nederlands Film Festival. De meest genomineerde film, met tien nominaties, is Hardcore Never Dies van Jim Taihutu: een misdaadfilm die zich afspeelt in de Rotterdamse gabberwereld van de jaren negentig. De prijzen worden aankomende vrijdagavond uitgereikt in Utrecht.

Hardcore Never Dies maakt onder andere kans op Gouden Kalveren voor muziek, geluidsontwerp, hoofdrol (Jim Deddes en Joes Brauers) én beste speelfilm. Andere films die genomineerd werden voor Beste speelfilm zijn: De terugreis, Melk, De jacht op Meral Ö, en Jippie No More!. Melk, over een vrouw die probeert haar moedermelk te doneren nadat haar kind doodgeboren werd, kreeg nog drie andere nominaties, waaronder die voor Beste Regie (Stefanie Kolk).

Series

Bij de series is De Joodse raad de grootste kanshebber. De serie, over de Joodse Raad tijdens de Tweede Wereldoorlog, won eerder de Zilveren Nipkowschijf, en is nu genomineerd voor vijf Gouden Kalveren, waaronder die voor Beste Dramaserie, Beste Regie en Beste Hoofdrol Dramaserie (Pierre Bokma). Ook Máxima (twee nominaties) en Een van ons (vier nominaties), geïnspireerd op de moord op Marianne Vaatstra, maken veel kans

Enkele prijzen zijn al bekend. Jandino Asporaats Bon Bini: Bangkok Nights won de ‘Gouden Kalf van het Publiek Speelfilm’, en Human Forever, over dementie, won de Gouden Kalf van het Publiek Documentaire – dit jaar voor het eerst uitgereikt. Kunstenaar Felix de Rooy krijgt de Gouden Kalf van de Filmcultuur. Torch Song won de prijs van de Nederlandse Filmkritiek. De film van Jeroen Houben volgt een depressieve, wereldberoemde zangeres die op bezoek gaat bij haar broer in een Woody Allen-esk Amsterdam. 

De Gouden Kalveren-ceremonie is aankomende vrijdag te volgen via een stream op filmfestival.nl. Klik hier voor de volledige lijst nominaties.