Agema, Van Hijum en Wiersma hebben zich in media al uitgelaten over regeerprogramma

Meerdere ministers hebben zich al uitgelaten over het regeerprogramma. In interviews met verschillende dagbladen spraken ministers Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC), Fleur Agema (Volksgezondheid, PVV) en Femke Wiersma (Landbouw, BBB) over de plannen van kabinet Schoof binnen hun portefeuille.

In een interview met de Volkskrant zegt minister Van Hijum zaterdag een „duidelijker agenda” te hebben op het gebied van bestaanszekerheid dan CDA-voorganger Karien van Gennip. Hij vindt dat in het regeerakkoord betere plannen staan over het tegengaan van armoede en over schuldhulpverlening. Wel zegt hij „dankbaar gebruik” te maken van „een aantal goede dingen” die Van Gennip in gang heeft gezet.

Concrete maatregelen om de uitbuiting van arbeidsmigranten tegen te gaan noemt Van Hijum niet, manieren om arbeidsmigratie te beperken evenmin. Dit terwijl „houdbare migratie”, met daarbij veel nadruk op arbeidsmigratie, een belangrijk NSC-thema is. Sectoren laten krimpen is volgens hem geen goed idee. „Ik weet niet hoe ik dat zou moeten afdwingen.”

Agema over eigen risico
Fleur Agema (PVV), minister van Volksgezondheid, liet zich vrijdag al interviewen door Trouw. In dat gesprek wilde zij het vooral over migratie hebben. Op de vraag wanneer er sprake is van een asielcrisis: „Het is vooral wat heel veel Nederlanders ervaren, ze zijn er klaar mee”.

Sprekend over de zorg, en specifiek het eigen risico, zegt Agema dat de afschaffing daarvan „niet mogelijk” is. Jarenlang was dit voor haar een belangrijk thema. Ze noemt het wel „fantastisch” dat het eigen risico is gehalveerd.

De uitspraken en Kamerbrieven van Agema lijken tot dusver verdacht veel op die van haar voorgangers. Of ze zich als oppositiepolitica niet goed had ingelezen? Agema: „Het zou echt een schoffering zijn van mij als persoon om te denken dat ik dat níet heb gedaan”. Maar, zegt ze: „Ik zit nu op de plek waar ik meteen informatie krijg, dat is een andere situatie.”


Lees ook

Voorlopig lijkt Fleur Agema vooral veel op haar voorgangers

Minister Fleur Agema (Zorg) tijdens een werkbezoek aan het Zuyderland Ziekenhuis in Heerlen. Het ziekenhuis dreigt de spoedeisende hulp en de ic kwijt te raken.

BBB-minister heeft wat uit te leggen
In een interview met AD heeft Wiersma wat uit te leggen nu zij als BBB’er heeft aangekondigd dat de mestproductie drastisch omlaag moet. Wiersma erkent, net als Agema, dat de situatie anders is nu haar partij zelf aan de knoppen draait. „Je zit met wet- en regelgeving, dat is niet iets wat je in een paar weken kunt veranderen”.

Welke drie punten BBB boeren concreet kan bieden? „Nou, de periode dat mest uitgereden mag worden, daar hebben we echt op tijd iets aan gedaan”. Maar een „ei van Columbus” heeft Wiersma niet, zo zegt ze.

Foto Remko de Waal/ANP