Bert Huisjes treedt af als hoofdredacteur WNL na meldingen grensoverschrijdend gedrag, maar blijft wel bestuurslid

Bert Huisjes stopt als hoofdredacteur van omroep WNL, maar mag wel aanblijven als bestuurder. Dat was vrijdag de conclusie van de raad van toezicht van WNL, op basis van onafhankelijk onderzoek van KPMG naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag van Huisjes, meldt het AD. Van „juridisch verwijtbaar grensoverschrijdend gedrag” is volgens de raad geen sprake, maar wel van „té directieve stijl en soms horkerige manier van leidinggeven”.

In februari van dit jaar onthulde het AD dat Huisjes zich sinds 2011 op de werkvloer schuldig maakte aan pesten, intimidatie en discriminatie. Hij zou verantwoordelijk zijn voor een angstcultuur. Na de ontboezemingen werd de hoofdredacteur, in afwachting van de uitkomsten van onafhankelijk onderzoek, op non-actief gesteld. Meerdere prominente journalisten en presentatoren van WNL, onder wie Sven Kockelmann, spraken gelijk na de mediastorm hun steun voor Huisjes uit en zeiden „zich totaal niet [te] herkennen in de beschuldigingen”.

Het AD zegt in het bezit te zijn van een anonieme reactie van negen redacteuren op het besluit van de raad van toezicht. Daarin zeggen ze „verbaasd” te zijn over de gang van zaken en van tevoren door de raad noch door KPMG te zijn geïnformeerd. Dat Huisjes aanblijft als bestuurslid noemen zij „zeer onwenselijk”. De redacteuren noemen het onderzoek, dat is gedaan in opdracht van de omroep, om die reden „niet onafhankelijk” en spreken hun verbazing uit over het feit dat ze het onderzoek zelf nooit hebben ingezien.

WNL kwam als een van de slechtste omroepen uit de bus in een in februari verschenen rapport van de commissie-Van Rijn naar misstanden bij de gehele NPO. Een derde van de werknemers bij WNL gaf de werksfeer het cijfer 5 of lager, bij de rest van de omroepen was dat gemiddeld een 6,4. Meer dan negen op de tien mensen bij WNL ervoer pestgedrag, bij alle omroepen samen was dat drie op de vier.