Het is gebeurd met Trump. Kamala Harris wordt de nieuwe president van Amerika. Of ik gek ben geworden? Nee, nog niet, ik noem het liever optimistisch. Daar is alle reden voor.
Harris bleef Trump in hun debat op alle fronten de baas, behalve als leugenaar – daarin is Trump nu eenmaal onoverwinnelijk. Verder overtrof Harris hem in alles: ze was waardiger, welsprekender en wijzer – de drie w’s die nodig zijn om zo’n debat met overmacht te winnen. Trump bleef achter als een verzuurde grijsaard, ondergedompeld in het vat van zijn wrok en vreemdelingenhaat.
Onheilspellend moet het voor Trump zijn om te merken dat ook een aantal van zijn medestanders zich na het debat kritisch toonde over zijn inbreng. Ze mompelden wat excuses of zwegen beduusd. Zelfs Geert Wilders onthield zich op X van commentaar op de verrichtingen van zijn geestverwant, misschien ook omdat hij het te druk had met zijn aarzelingen hoe te reageren op de aftocht van Pieter Omtzigt kort voor Prinsjesdag. Zijn geliefde etiket: „Knettergek”? Of toch maar het veiliger: „Alle begrip”? In de fractiekamer van de PVV hebben ze samen nog heel wat afgelachen toen hij knipogend voor het laatste koos.
Wilders zal wel instemmend geknikt hebben toen Trump hun beider vriend Viktor Orbán „een van de meest gerespecteerde mannen” ter wereld noemde. Als Trump zich ooit liet kennen als een onverbeterlijke autocraat was het met die uitspraak. Diep in zijn bevroren hart moet hij meer bewondering hebben voor types als Poetin, Orbán en Maduro dan al die in zijn ogen zwakkelingen die in de westerse democratieën aan de macht zijn.
Een ander onthutsend, nu al legendarisch, Trump-momentje was zijn uitval naar de Haïtiaanse immigranten in de stad Springfield in Ohio. Die zouden de honden en katten van de plaatselijke bevolking oppeuzelen. De ABC-presentator hield hem een ontzenuwing door een stadsbestuurder voor, waarna Trump zijn bron noemde: „People on television say my dog was eaten by the people that were there.”
Zo’n zware beschuldiging zo licht onderbouwen – dat durft alleen iemand die naar ongecontroleerde macht streeft.
Achter deze uitspraak blijkt een hetze tegen de Haïtiaanse immigranten in Springfield schuil te gaan. In 2023 is de 11-jarige Aiden Clark als inzittende van een bus per ongeluk gedood door een minibusje, bestuurd door een Haïtiaanse immigrant. Het ongeluk was koren op de xenofobe molen van extreem-rechts.
Enkele uren vóór het debat las Aiden Clarks vader, bijgestaan door zijn vrouw, een verklaring voor waarin hij politici als Trump en diens running mate Vance opriep op te houden met het misbruiken van de naam van zijn zoon voor eigen politiek gewin. Vader Clark: „Zij kunnen al hun haat kotsen over illegale immigranten, de grenscrisis en zelfs onware beweringen doen over pluizige huisdieren die opgegeten worden door gemeenschapsleden. Maar het is hun niet toegestaan, nooit zelfs, om Aiden Clark uit Springfield Ohio te noemen. Ik zal alleen nog naar hen luisteren om hun excuses te horen. (…) Please stop the hate.”
Kamala Harris zei, in iets andere bewoordingen, hetzelfde, terwijl ze deed wat je met politici als Trump nog het best kunt doen: uitlachen.