OM wil dertien klimaatactivisten vervolgen die de A10 blokkeerden met hun auto’s

Het Openbaar Ministerie wil dertien klimaatactivisten vervolgen voor het blokkeren van de ringweg A10 rond Amsterdam bij het voormalige hoofdkantoor van ING. Ze worden onder meer verdacht van „het opzettelijk versperren van de A10 waardoor gevaar voor de veiligheid van het verkeer te duchten was”, meldt een woordvoerder van het OM aan NRC.

Het gaat om bestuurders en huurders van auto’s waarmee het verkeer aan het begin van blokkades op 24 februari, 30 maart en 27 april (Koningsdag) werd stilgezet. Vier van hen waren bij twee verschillende blokkades betrokken.

Bij de acties zijn geen ongelukken gebeurd, maar dat maakt volgens het OM niet uit voor het gevaar dat is gecreëerd. Activisten die toen het verkeer al stilstond de snelweg zijn opgegaan worden niet vervolgd.

De verdachten zijn zeven vrouwen en zes mannen van tussen de 26 en 79 jaar. Vier van hen wonen in Amsterdam, twee in Den Haag en de anderen komen uit Beekbergen, Leusden, Leeuwarden, Maastricht, Olst, Velp en Wintelre. Ze zijn door het OM „geïnformeerd over de voorgenomen vervolging en verzocht onderzoekswensen kenbaar te maken”. Een datum voor de zitting is nog niet bekend.


Lees ook

Ook politie Amsterdam krijgt routine rond klimaatprotest: de blokkade op de A10 werd vlot beëindigd

Demonstranten van Extinction Rebellion verzamelen nabij de A10 in Amsterdam voordat zij deze gaan blokkeren.

De protestacties van Extinction Rebellion op de A10 zijn bedoeld om ING te dwingen per direct te stoppen met de financiering van de fossiele industrie en ook met alle dienstverlening die daarbij komt kijken.

De demonstratie op Koningsdag was door burgemeester Femke Halsema verboden. Toen die toch doorgang vond, werden meer dan honderd klimaatactivisten opgepakt.