Minister Faber stopt rijksbijdrage aan opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers

Minister Marjolein Faber (Asiel, PVV) stopt vanaf 1 januari de financiering voor de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers. Dat plan was al opgenomen in het hoofdlijnenakkoord, op woensdag laat de minister op X weten dat het vanaf januari wordt doorgevoerd. Gemeenten voorzien problemen als de toch al sobere ‘bed-bad-broodopvang’ zou verdwijnen.

Op dit moment regelen vijf gemeenten opvang voor uitgeprocedeerde asielzoekers: Amsterdam, Eindhoven, Groningen, Rotterdam en Utrecht. Eerder op woensdag heeft Faber aan deze gemeenten laten weten dat de rijksbijdrage definitief wordt stopgezet. Ze zegt dat ze „inzet op terugkeer in plaats van gesubsidieerde opvang”.

Een woordvoerder van de gemeente Amsterdam noemt het besluit „erg teleurstellend”. „Het viel ons op hoe weinig er over dit besluit is nagedacht, terwijl het grote gevolgen heeft.” De uitvoering van het plan „zit nog niet goed in elkaar”. De gemeente had eerder al aangegeven dat Amsterdam zeker doorgaat met opvang, ook zonder financiering van het Rijk. Bij de andere vier gemeenten is de toekomst van de opvang nog onduidelijk, zegt een woordvoerder van de koepelorganisatie voor gemeenten VNG.

Daarnaast is de ‘inzet op terugkeer’ een verantwoordelijkheid van de minister, reageert VNG, die merkt dat het lang niet altijd lukt om mensen te laten terugkeren. „Dat is meestal niet omdat deze mensen niet willen, maar omdat ze niet kunnen terugkeren, bijvoorbeeld omdat mensen ziek zijn, ggz-problematiek hebben of omdat zij niet terug mogen komen in het land van herkomst. Het is dan aan de minister om voor deze mensen een passende oplossing te vinden.”

In praktijk belanden deze uitgeprocedeerde asielzoekers op straat. „De mensen zijn dan onvindbaar voor overheidsdiensten. Dit zal leiden tot overlast en ervaren onveiligheid van de inwoners van onze gemeenten.” Volgens de organisatie kan de opvang pas worden opgeschort als het kabinet daarvoor een plan heeft.