‘De Hollandse vlag?” De uitbater van de souvenirwinkel kijkt nog eens goed naar de paralympische mascotte voorzien van een beenprothese met blade. Naast het linker ondeugende oogje van het lachende rood pluchen beestje piept fier de Nederlandse driekleur, zelfs in tweevoud. „Verdomd, u heeft gelijk!” Hij pakt ter vergelijking de mascotte met twee gezonde beentjes, waar aan het rechter oog wél het Franse bleu, blanc, rouge is bevestigd en houdt deze naast de twee rood, wit, blauwe vlaggetjes van haar paralympische evenknie. „Een fout van de Chinese fabriek”, besluit hij nuchter.
Toch zijn de rode Phryges, naar de Frygische kegelvormige muts die staat afgebeeld op het hoofd van Marianne, symbool van de vrijheidsidealen van de Revolutie, wel degelijk in Frankrijk geproduceerd. „Made in France was de eis van het Frans Olympisch Comité bij de aanbestedingsprocedure”, bevestigt directeur Alain Joly van speelgoedberenfabriek Doudou et compagnie telefonisch vanuit zijn vakantieadres.
Inclusieve knuffel
„De mascotte moest voor iedereen toegankelijk zijn, dus beschikbaar in vele varianten en prijsklassen. De rode doudou (knuffel), die van de Paralympische Spelen beenprothese incluis, moet de Fransen ditmaal helpen hun revolutie in de sport te maken,” lacht hij. Bovendien is de inclusieve knuffel gevuld met gerecyclede plastic flessen, voegt de directeur er aan toe. „Dat heeft eveneens bijgedragen aan het toekennen van de opdracht.”
In totaal zijn er anderhalf miljoen mascottes gemaakt, waarvan op grond van het aantal verwachte bezoekers een half miljoen in paralympische uitvoering, al dan niet in imitatieleer of metallic-uitvoering met onder de blade in braille ‘Olympische Spelen 2024’.
De sleutelhangers van het beestje, haar afbeeldingen op T-shirts en de reuzenvariant van anderhalve meter, zij het zonder beenprothese, aan de voet van een klimmuur, in de boksring of als medepassagier op een jetski in Tahiti blijken een hoge aaibaarheidsfactor te genieten. Ook president Emmanuel Macron leek het opportuun met een levensgroot exemplaar van het knuffeldier op de foto te gaan, waarna La Phryge viraal ging en tot gedroomd toekomstig Frans premier werd verklaard.
Vergeleken met clitoris
Sinds het icoon van de Olympische Spelen in 2022 op de markt kwam tot aanvang van de Spelen werd de mascotte tot verdriet van directeur Joly veelvuldig bespot en vergeleken met clitos, de Franse afkorting voor clitoris. „Madame, ik zag de verkoop na de ontbinding van het parlement en de politieke crisis zo vlak voor de Spelen somber in. Er klonken vooral negatieve geluiden, we zijn Fransen, moet u weten. Maar vanaf de openingsceremonie en de aankondiging van president Macron van een politiek reces, ontstond euforie en groeide La Phryge pijlsnel uit tot superstar.” De ultieme ode aan de nieuwe held was de van binnen en buiten met honderden paralympische mini-mascottes bedekte taxi waarin oud-paralympisch zwemmer Théo Curin tijdens de openingsceremonie van de Paralympische spelen op de Place de La Concorde arriveerde. Joly: „De hele voorraad is nagenoeg uitverkocht!”
Draaien aan de lintjes
„De reden van die Hollandse vlag op het paralympische mascotte?’ De directeur grinnikt besmuikt: „Ik dacht ook dat het een vergissing was. Het ontwerp is niet van ons, ik ben alleen verantwoordelijk voor de uitvoering. Vraagt u dat aan het Frans Olympisch comité.”
Joachim Roncin, hoofd vormgeving van de Spelen, maakt per email korte metten met een mogelijke fout of verwijzing naar de Hollandse drapeau: „Het oog van de mascotte is geïnspireerd door de cocarde met de twee lintjes. Als je de kokarde (rozet, AD) naar links draait, verschijnt het blauw van de vlag boven, als je deze naar rechts draait, komt het rood naar boven. Zie mijn bijgevoegde tekening. Voilà, mysterie opgelost. Bonne journée.”