ON schorst oprichter Karskens: ‘ernstig grensoverschrijdend gedrag’ en ‘seksuele intimidatie’

De schorsing van oprichter Arnold Karskens als bestuurder van omroep Ongehoord Nederland is donderdag formeel gemaakt door de Raad van Toezicht, nadat hij eerder al op non-actief was gesteld. In het persbericht wordt hij beschuldigd van seksuele intimidatie en „ernstig” grensoverschrijdend gedrag waar hij zich „met regelmaat” aan schuldig zou hebben gemaakt, zo zou blijken uit voorlopige conclusies uit een intern onderzoek naar Karskens gedrag als omroepbaas. Ook zou hij verantwoordelijk zijn voor een angstcultuur.


Lees ook

Nieuwe machthebbers van Ongehoord Nederland delen afkeer van de multiculturele samenleving en het ‘gajes’ van de publieke omroep

Leden van de beweging ‘Samen voor Nederland’ demonstreren in Den Haag.

Karskens reageert niet op een verzoek tot een reactie. Hij is ziek teruggekeerd van een reis, liet hij eerder deze maand weten. Op X noemt hij de nieuwe aantijgingen in het persbericht van de omroep een „(anoniem) leugenexcuus” waarmee hij aan de kant wordt gezet door „coupplegers”. Deze coup zou volgens hem zijn begonnen toen hij zich van enkele medewerkers wilde ontdoen die zich in zijn optiek onder meer antisemitisch uitten op de redactie of hier niet tegen optraden.

Een brandbrief van medewerkers, volgens het bestuur afkomstig van het „overgrote deel” van het personeel, over het gedrag van Karskens kwam eerder deze maand in de publiciteit. De Raad van Toezicht heeft in juli een intern onderzoek ingesteld. Een extern bureau doet momenteel onafhankelijk onderzoek en komt op 15 oktober met zijn conclusies, aldus het bestuur. Karskens kan de schorsing nog aanvechten. Tegen de Volkskrant uit waarnemend bestuurder Harm Beertema (oud-PVV-Kamerlid) de wens dat hij „waardig afscheid neemt”.

Het rechts-radicale opinieprogramma Ongehoord Nieuws, twee keer per week op NPO1 na het NOS Journaal van 12 uur, begint dinsdag weer na de zomerstop. Raisa Blommestijn, die afgelopen januari na een conflict met Karskens over haar sociale media-uitingen vertrok als ON-boegbeeld, zal op donderdagen weer presenteren. Zij gaat niet in op de vraag of de beweerde seksuele intimidatie van Karskens gaat over zijn omgang met haar. In de brandbrief was sprake van een verbod van Karskens aan haar om een bril te dragen. Ook spoorde hij haar aan meer te lachen. Karskens bevestigde dit in een eerdere reactie op X.

‘Prettig en professioneel’

De harde, zij het voorlopige, conclusies van het interne onderzoek roepen de vraag op wat huidig minister Reinette Klever (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, PVV) hiervan wist toen zij 1 juli vertrok als bestuurslid naast Karskens. „Vanuit mijn rol als zakelijk directeur en collega herken ik deze aantijgingen niet en heb ik ook geen signalen hierover ontvangen. Ik heb de samenwerking met Arnold Karskens als prettig en professioneel ervaren”, zo laat zij weten. Karskens vergezelde Klever nog bij haar hoorzitting in de Tweede Kamer in juni. Sinds haar vertrek openbaarde zich de verstoorde relatie met personeelsleden en medewerkers en Karskens.

Met Klever en mediadirecteur Peter Vlemmix vormde Karskens vier jaar lang het bestuur van de omroep. Alleen Vlemmix is nog over. Voormalig PVV-Kamerlid Beertema neemt Karksens rol voorlopig waar. Nienke van Herksen, voormalig toezichthouder van ON, heeft deze zomer Klevers portefeuille overgenomen. Voor het jaar 2023 werd nog een salarisverhoging voor Karskens, Klever en Vlemmix goedgekeurd door de Raad van Toezicht en de ledenraad, die zelfs boven het zelfopgelegde salarisplafond van ON uitkwam. De statuten werden hiervoor aangepast.

Het Commissariaat voor de Media onderzoekt nog in hoeverre de overdracht van enkele taken van Klever aan haar dochter, die ook bij ON werkt, in lijn zijn met governance-regels van de NPO. Weblog Geenstijl concludeerde, op basis van een out-of-office bericht op het emailadres van Klever, dat haar dochter zich na haar vertrek met financiële zaken van de omroep bezig hield.