Oekraïense vluchtelingen wenden zich uit nood steeds vaker tot het Rode Kruis

Het Rode Kruis heeft afgelopen maand 130 meldingen gekregen van Oekraïense vluchtelingen die op zoek zijn naar een plek om te overnachten. Dat meldt de organisatie woensdag in een persbericht. Dat is vier keer zoveel als in de eerdere maanden. Maandag maakte de Veiligheidsregio Utrecht bekend de opvang voor Oekraïners in de Jaarbeurs voor onbepaalde tijd te sluiten, ook voor kwetsbare mensen.

Suzanne Segaar, hoofd Nationale Hulp van het Nederlandse Rode Kruis, schrijft in het bericht zich „grote zorgen” te maken. Volgens haar gaat het om „alleenreizende kinderen, moeders met kinderen, mensen met oorlogswonden, zwangere vrouwen, zieken en ouderen.” Ze schrijft dat de overheid verplicht is hen te beschermen.

Ook schrijft Segaar dat het Rode Kruis kan helpen met de opvang maar dat dit geen echte oplossing is. „In het uiterste geval kan het Rode Kruis de meest kwetsbare mensen voor een paar nachten helpen met een overnachting, maar dat is slechts een pleister op een zere wond.” Volgens Segaar hebben de vluchtelingen een „veilige plek” nodig, „op een locatie die wordt toegewezen door een gemeente.” Op dit moment heeft het Rode Kruis volgens een woordvoerder vijftien vluchtelingen in Utrecht in hotels ondergebracht. Die opvang is voor drie nachten en is alleen een overbrugging tot een nieuwe opvangplek is gevonden.


Lees ook

Het plan voor de lange termijn kwam er niet, dus sluit de opvang van Oekraïners in de Utrechtse Jaarbeurs

Bedden voor Oekraïense vluchtelingen in de Jaarbeurs in Utrecht.



Delen