‘Een catastrofe voorkomen’ bij Oostenrijks concert Taylor Swift

„De situatie was en is ernstig,” zei de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken, Gerhard Karner, donderdag bij een persconferentie over de verijdelde terreurpoging op een concert van Taylor Swift. „Maar we kunnen ook vaststellen dat we een catastrofe hebben voorkomen.” Dinsdagavond hield de Oostenrijkse politie twee mannen aan die verdacht worden van het plannen van een aanslag tijdens het Oostenrijkse optreden van de popzangeres.

De hoofdverdachte is volgens de politie een Oostenrijkse 19-jarige met Noord-Macedonische achtergrond, die in juni trouw zwoer aan Islamitische Staat (IS). Hij zou geradicaliseerd zijn op het internet en zijn bedoelingen online heel duidelijk hebben gemaakt, volgens Omar Haijawi-Pirchner, baas van het Oostenrijkse antiterrorisme-orgaan DSN. „Het was zijn doel om zichzelf en een grote menigte mensen te doden.”

De verdachte was al vergevorderd met het bouwen van een bom in zijn werkplaats. De politie heeft daar ontstekers en andere apparaten in beslag genomen, maar ook IS-propaganda, 21.000 euro aan vals geld, stoffen die lijken op anabole steroïden, en een blauw licht zoals de politie die gebruikt.

Een tweede verdachte, een 17-jarige jongen, was woensdag al in het Ernst Happel Stadion geïnfiltreerd als werknemer van een bedrijf dat het concert mogelijk maakte: zo’n 20.000 Swift-fans zouden zich daar donderdag verzamelen voor haar (nu afgelaste) concert. De politie heeft geen andere verdachten op het oog, maar constateerde dat de twee geholpen werden door een netwerk. „IS is terug” van weggeweest, verklaarde Haijawi-Pirchner. „De hoofdverdachten werden geholpen vanuit het buitenland.”


Lees ook

Taylor Swift annuleert concerten in Wenen vanwege terrorismedreiging

Taylor Swift in Londen, tijdens haar Eras Tour.