Drentse notaris blijft berispt om seksuele escapades op kantoor onder werktijd

Een notaris uit Drenthe die werd berispt vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag op kantoor heeft van de tuchtrechter in hoger beroep dezelfde straf gekregen. Dat blijkt uit de uitspraak die het gerechtshof Amsterdam woensdag heeft gepubliceerd. De hoogste tuchtrechter overwoog de notaris te schorsen, maar omdat de man op zitting liet blijken zijn leven te beteren en vanwege media-aandacht in deze krant blijft het bij een berisping.

De notaris raakte begin dit jaar in opspraak nadat hij door de Kamer voor het Notariaat in Arnhem was berispt voor het op „ontoelaatbare wijze vermengen van zijn seksleven en het notarisambt”. Twee kantoorgenoten met wie hij in een maatschap zit beschuldigden hem van disfunctioneren en seksuele escapades op kantoor onder werktijd. Op de bedrijfscomputer vonden ze een ‘sekscontract’ en meerdere seksueel getinte sinterklaasgedichten voor maîtresses. Ook stelden zij dat de notaris slordig met dossiers omgaat en zich binnen kantoor schuldig maakt aan machtsmisbruik.

De Kamer voor het Notariaat oordeelde in eerste aanleg dat de notaris „de eer en het aanzien van het ambt ernstig had geschaad”. Zijn disfunctioneren, daarentegen, bleek onvoldoende aangetoond. Hij werd berispt, een maatregel die niet wordt geregistreerd in het notarisregister. De twee kantoorgenoten gingen in hoger beroep.


Lees ook

De Drentse notaris die zijn seksleven ‘ontoelaatbaar’ met zijn ambt vermengde

Drentse notaris berispt omdat hij zijn seksleven ‘ontoelaatbaar’ met zijn ambt vermengde

Op 23 mei woonden de klaagsters met twee advocaten, vier personeelsleden en een oud-medewerkster de zitting bij van de notariskamer in het paleis van justitie in Amsterdam. Ze brachten nieuwe informatie in, onder meer van een oud-medewerkster. Die zegt dat haar voormalige baas haar ongewenst had aangeraakt. „Hij heeft daarbij bewust en actief datgene afgedekt wat hij met zijn medebestuurders en maten van het kantoor had moeten delen”, betoogde advocaat Ernst van Win namens zijn cliënten. Toen de notaris door de tuchtrechter over de betasting werd bevraagd, antwoordde hij dat „dit niet had mogen gebeuren”. Hij zegde toe lering te hebben getrokken. „Ik heb, dat weet mijn advocaat ook nog niet, al een tijdje professionele hulp. ”

Raadsman Peter Kramer bepleitte namens de beklaagde dat nieuw aangeleverde stukken niet gebruikt mogen worden in hoger beroep. Daarin gaf de hoogste tuchtrechter hem gelijk.

,,Mijn cliënten zijn blij dat het hof in hoogste instantie heeft geoordeeld dat de notaris de eer en het aanzien van het ambt ernstig heeft geschaad en dat dit een maatregel van schorsing rechtvaardigt”, reageert advocaat Ernst van Win namens de klaagsters. Maar dat het bij een berisping blijft, stelt ze zwaar teleur. „De enige toevlucht was de tuchtrechter.” Vooralsnog zien ze geen nieuwe mogelijkheden verder te gaan met deze zaak.