Ernstige honger in door burgeroorlog geteisterd Soedan bereikt hoogtepunt, officieel hongersnood vastgesteld

In delen van het noorden van de Soedanese regio Darfur woedt officieel een hongersnood, staat in een rapport dat de aan de Verenigde Naties gelieerde internationale waakhond voor voedselzekerheid Integrated Food Security Phase Classification (IPC) donderdag publiceerde. Een onderzoeksteam van die waakhond trof in met name het Zamzam-vluchtelingenkamp grote tekorten aan voedsel aan – op het moment wonen daar ongeveer 500.000 mensen.

Als het IPC in een gebied een hongersnood vaststelt, betekent dat dat ten minste 20 procent van de mensen die er wonen een „extreem gebrek aan voedsel heeft” en dat 30 procent van de kinderen in dat gebied „acuut ondervoed” is. De ernst van ondervoeding is dan dusdanig dat er per 10.000 inwoners dagelijks twee volwassenen of vier kinderen sterven door uithongering of ziekte door ernstige verzwakking. Sinds het IPC de richtlijn opstelde, werd maar twee keer eerder een hongersnood vastgesteld: in delen van Somalië in 2011 en in delen van Zuid-Soedan in 2017.

Over de toedracht van de hongersnood in Darfur is het IPC duidelijk: de burgeroorlog die uitbrak in Soedan in april 2023 zorgt ervoor dat mensen op de vlucht slaan en daardoor in kampen terecht komen waar de basisvoorzieningen „schaars zijn of ontbreken”. De aantallen mensen die in dit soort kampen verblijven zijn groot. Sinds afgelopen april zijn ongeveer 320.000 mensen ontheemd geraakt in El Fasher, de hoofdstad van de regio Darfur. Van hen trokken er honderdvijftig- tot tweehonderdduizend naar het Zamzam-kamp. Intussen kan humanitaire hulp de kampen nauwelijks bereiken.

‘Opzettelijke belemmering’ van noodhulp

Het gebrek aan humanitaire hulp in Soedan heeft onder meer te maken met „opzettelijke belemmeringen opgelegd door partijen betrokken bij het conflict”, schrijft het IPC. Daarmee verwijst de organisatie naar generaal Burhan, leider van het Soedanese regeringsleger, die weigert toegang te verstrekken. De opstandige paramilitaire militie Rapid Support Forces (RSF) heeft al veel gebied in Soedan ingenomen. De twee legers zijn in strijd met elkaar, wat de nodige hulp in de weg blijft zitten: Burhan vreest dat een reddingsoperatie in RSF-gebied, om daar de honger te verminderen, de RSF alleen maar zal legitimeren.


Lees ook

Rebellen Soedan nemen regionale hoofdstad in, hebben nu grootste deel van het land in handen

Soedanezen op de vlucht vanuit Sennar na een aanval van de Rapid Support Forces (RSF) op het nabijgelegen Jebel Moyain, komen vrijdag aan in het oostelijke Gedaref.

Het IPC verwacht dat de hongersnood in het noorden van Darfur in ieder geval nog tot oktober zal duren. Ook zal de honger in andere delen van het land alleen maar ernstiger worden. Eerder schatte het IPC al dat ongeveer de helft van de Soedanezen in „hoge mate van acute voedselonzekerheid” verkeert. Bijna 800.000 mensen hebben „catastrofale” honger – nog een IPC-classificatie. Zij hebben „bijna geen eten en kunnen hun basisbehoeften niet ondersteunen”. Het aantal Soedanezen dat in de „catastrofale” categorie valt, steeg vanaf het voorjaar met zo’n 600.000.