Noord-Korea dreigt met ‘totale vernietiging’ van vijand op gedenkdag Koreaanse Oorlog

Tijdens de 71ste jaarlijkse gedenkdag van de wapenstilstand in de Koreaanse Oorlog hebben Noord-Koreaanse militairen dreigementen richting de VS en Zuid-Korea geuit. De twee landen zijn volgens Noord-Koreaanse staatsmedia „vastbesloten” om een „nucleaire oorlog uit te lokken”. Noord-Korea verstevigt de krijgsmacht om „een overweldigende aanval op de vijand” uit te kunnen voeren om die „volledig te vernietigen” op het moment dat leider Kim Jong Un het bevel geeft.

De uitspraken werden gedaan vanuit een gevoel van „stijgende haat” door onder anderen kolonel Ri Un Ryong en luitenant Yu Kyong Song, in het bijzijn van Kim Jong Un. De bijeenkomst was onderdeel van de vieringen rond ‘De dag van de overwinning’, zoals de herdenking van de wapenstilstand genoemd wordt. Zuid-Korea herdenkt de dag niet op grootschalige wijze.

Het was zaterdag 71 jaar geleden dat Noord-Korea de wapenstilstand tekende met China en de VS. Daarmee kwam een einde aan een driejarige oorlog. Zuid-Korea en Noord-Korea tekenden nooit een verdrag; technisch gezien zijn de landen nog steeds in oorlog.

Noord-Korea en de VS hebben sinds 2019 geen diplomatieke banden meer. In dat jaar liepen gesprekken tussen de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump en Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un over (nucleaire) de-escalatie vast. Volgens Noord-Korea zal dat niet veranderen, ongeacht wie eind november tot president van de VS wordt verkozen.

Overleg VS, Zuid-Korea, Japan

De uitspraken van Noord-Korea vonden plaats één dag voor de ontmoeting tussen de ministers van defensie van de VS (Lloyd Austin), Japan (Minoru Kihara) en Zuid-Korea (Shin Won-sik). In Tokio wordt een samenwerkingsverdrag tussen de drie landen getekend. Daarin wordt onder meer afgesproken om waarschuwingen voor Noord-Koreaans raketvuur te delen en gezamenlijke militaire oefeningen uit te voeren.

Ook zullen de landen spreken over de productie van Amerikaanse raketten in Japan. En over de vestiging van een gezamenlijk hoofdkwartier in Japan, waar Tokio en Washington makkelijker kunnen overleggen over de groeiende dreiging vanuit Noord-Korea en China.