Brussel deelt tik op de vingers uit: Nederland moet weidevogels beschermen

Het gaat slecht met weidevogels in Nederlandse natuurgebieden, wat tot zorgen leidt in Brussel. Donderdag is de Europese Commissie een inbreukprocedure begonnen, waarin ze Nederland oproept om weidevogels, en in het bijzonder de grutto beter te beschermen. In een formele brief wordt Nederland gemaand om binnen twee maanden de tekortkomingen te adresseren.

Nederland overtreedt de Vogelrichtlijn, die Europese lidstaten verplicht om biodiversiteit en vijfhonderd wilde vogelsoorten te beschermen. In Nederland nemen populatiegroottes van weidevogels al decennia af. Dat geldt ook voor de grutto: in vijftig jaar tijd is het aantal gedaald van 120.000 naar ongeveer 25.000. De Vogelbescherming diende in 2016 een klacht in bij de Commissie omdat de overheid nalatig zou zijn in de bescherming van weidevogels. Die klacht heeft geleid tot de aanmaning die het kabinet nu ontvangt.

Volgens de Vogelbescherming ligt de oorzaak van de zorgwekkende achteruitgang van weidevogels met name bij de intensieve landbouw, schrijft de organisatie in een reactie op de brief uit Brussel. De grutto en ook de kievit, tureluur, scholekster en veldleeuwerik hebben grote aaneengesloten open gebieden nodig, met een hoog waterpeil, voldoende voedsel, een rijk grasland en beschutting voor nesten. „Helaas zijn zulke gebieden bijna overal vervangen door eentonig graslanden met bijna alleen maar Engels raaigras, waar het waterpeil laag wordt gehouden”. Er zijn „vergaande maatregelen” nodig om het leefgebied van weidevogels te herstellen.

Concrete voorstellen

Een Aanvalsplan Grutto ligt al klaar. Dat plan van diverse natuurorganisaties bevat concrete voorstellen om weidevogels te beschermen, in samenwerking met agrariërs. De organisaties pleiten voor herstel van grote open natuurgebieden, een hoog waterpeil, ‘aangepast agrarisch beheer’ waarbij maaien en begrazing pas na juni mogelijk is en als eventuele noodmaatregel de optie om predatoren zoals de buizerd te verjagen. Daarbij zou er langjarige financiële zekerheid moeten zijn voor boeren die meedoen. Het vorige kabinet en de Tweede Kamer omarmden het plan nog – in woorden, althans.

Mocht het kabinet op tijd met een goed herstelplan komen, dan is het nog niet klaar in Brussel. De Europese Commissie begon donderdag ook een inbreukprocedure om de waterkwaliteit op orde te krijgen. Van de Nederlandse oppervlaktewateren is maar liefst 96 procent van slechte kwaliteit. De kans is klein dat de Nederlandse wateren voor de deadline van 2027 gaan voldoen aan de Europese kaderrichtlijn water (KRW).

Als Nederland niet binnen twee maanden op beide procedures op een adequate wijze reageert, is de volgende stap van de Europese Commissie een reasoned opinion: een formeel verzoek aan Nederland om aan Europese wetgeving te voldoen. Als Nederland vervolgens na twee maanden opnieuw geen goed onderbouwd plan heeft aangekondigd, kan de Commissie de zaken voorleggen aan het Hof van Justitie. Meestal komt het niet zover, en bereiken nationale autoriteiten een overeenkomst met de Commissie. Nederland heeft wel al ervaring met natuurzaken bij het Hof: in 2000 werd de staat voor het Hof gedaagd voor de overtreding van stikstofregels.