Frans treinverkeer zwaar ontregeld in aanloop naar openingsceremonie door ‘gecoördineerde sabotage’

Het treinverkeer rondom Parijs is in de nacht van donderdag op vrijdag ernstig verstoord geraakt. Volgens de Franse Spoorwegen (SNCF) komt dat door opzettelijke brandstichting op meerdere plekken langs het Franse spoor. Ook de Franse minister van Sport spreekt van „gecoördineerde sabotage”, een paar uur voor de openingsceremonie van de Olympische Spelen in de Franse hoofdstad vrijdagavond. De SNCF spreekt van 800.000 getroffen reizigers en roept op om reizen naar Parijs uit te stellen en de stations aldaar te vermijden.

Vooral het verkeer via de hogesnelheidstreinen van Parijs naar het westen, noorden (richting Lille) en noordoosten (richting Straatsburg) raakte ontregeld. De tgv’s rijden niet of worden omgeleid over ouder spoor, waardoor ze flinke vertraging oplopen. Op meerdere Parijse stations, waaronder Montparnasse, is grote drukte ontstaan door alle vertragingen.

Ook de hogesnelheidstreinen van Eurostar, tussen Amsterdam en Parijs en tussen Londen en Parijs, lopen momenteel anderhalf uur vertraging op of worden geannuleerd. De ANWB heeft Nederlandse reizigers vrijdagochtend gewaarschuwd dat de vertragingen waarschijnlijk het hele weekend gaan duren.

De brandstichting lijkt te zijn begonnen bij Courtalain, een plaats op zo’n 115 kilometer ten zuidwesten van Parijs. Volgens Franse media zijn op vijf plekken brandbare voorwerpen op de rails gegooid.

Grote drukte op station Montparnasse in Parijs door de verstoorde dienstregeling in aanloop naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen.
Foto Thibaud Moritz/AFP