De stap opzij van Joe Biden en zijn steun voor Kamala Harris als nieuwe Democratische presidentskandidaat zorgen maandagochtend voor een spervuur aan duidingen in de Amerikaanse krantenedities.
The Wall Street Journal is hard voor de Democratische Partij en haar lange talmen om van de kandidatuur van Biden af te zien. Volgens de krant is de gok op de 81-jarige Biden een „epische misrekening” gebleken. Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Het is een verhaal van bondgenoten die graag de andere kant op wilden kijken, luidt de analyse. De twijfels rond Bidens kandidatuur, die begonnen als „gemompel onder de bondgenoten” werden tot „oorverdovend gebrul” met het CNN-debat als kantelpunt. „De nadelen van Bidens leeftijd waren duidelijk voor de kiezers. (…) Maar in de hoogste gelederen van de partij leken de onthullingen over de tol die de vergrijzing van de president heeft geëist de afgelopen maanden veel mensen te verrassen.”
Of Kamala Harris de Democratische nominatie binnen kan halen moet eind augustus nog blijken. Het zou volgens The Washington Post in ieder geval een opmerkelijke comeback betekenen voor de huidige vicepresident. „Harris leek niet zo lang geleden voorbestemd om zich aan te sluiten bij de lange lijst van veelbelovende Democratische politici die op het nationale toneel helemaal vervagen.”
Lees ook
Wat kan en moet er allemaal gebeuren nu Joe Biden zijn campagne heeft gestaakt?
De krant spreekt van een „belangrijke test” voor Harris en stelt hardop de vraag of zij in staat is de Democratische Partij nieuw leven in te blazen „Harris staat op het punt de leider te worden van een partij in crisis”. The Washington Post plaatst ook vraagtekens bij haar kansen om Donald Trump van een nieuwe presidentstermijn te weerhouden en wijst onder meer op de approval rating die nooit over de 40 procent kwam: „Een zorgwekkend teken dat ze mogelijk nog steeds de electorale bagage van de regering met zich meedraagt.”
The New York Times ziet hoe vooraanstaande Democraten met hun steun aan Kamala Harris hopen op een „naadloze opvolging” die een einde maakt aan een maand van „schadelijke chaos” binnen de partij.
De uitdagingen voor Harris zijn volgens de krant enorm: ze moet in korte tijd de leiding nemen over de campagne, de steun hervinden onder kiezers die Biden de rug hebben toegekeerd en zich voorbereiden om een „regelrechte Republikeinse aanval te weerstaan”. De afgelopen maanden zijn binnen de partij breuklijnen ontstaan over hoe het post-Biden tijdperk eruit moet zien. Van die verdeeldheid zou Harris last kunnen hebben. Zo stelt de krant vast dat noch oud-president Barack Obama noch de prominente senator Chuck Schumer en noch oud-voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, hun steun voor haar hebben uitgesproken.
Lees ook
Na terugtreden van Biden ligt de strijd om het presidentschap weer helemaal open
‘Onontgonnen terrein’
Volgens USA Today konden de Democraten de groeiende twijfels rond hun kandidaat niet langer negeren en voorkomt de partij een ramp in november. Bidens schoorvoetende besluit, nadat zijn „kwetsbaarheid op nationale televisie werd blootgelegd”, brengt de Democratische presidentscampagne op onontgonnen terrein. Want hoewel Harris Bidens meest logische vervanger zou zijn, wijst de krant op de aarzeling binnen de Democratische Partij om haar volledig te omarmen.
Tegelijk luidt ze volgens de krant het einde in van een van de langste politieke carrières in de Amerikaanse geschiedenis. Biden leidde de Verenigde Staten als president over moeilijke hobbels, schrijft de krant, waaronder de pandemie, de daaropvolgende economische crisis en de wereldwijde verdeeldheid over de oorlog in Oekraïne. „Maar er was een uitdaging die hij niet kon overwinnen: leeftijd.”
Liveblog
Reacties terugtrekking Biden
‘Al meer dan 500 Democratische gedelegeerden scharen zich achter kandidatuur Harris’