Met veel fanfare kondigden de VS in maart een drijvende pier aan voor de kust van Gaza om de stokkende hulpverlening aan de Gazaanse burgers op gang te houden. In mei was hij klaar maar donderdag liet Washington weten de pier binnenkort al weer weg te zullen halen. De ruim 210 miljoen euro kostende pier is als gevolg van technische problemen en slecht weer al met al amper twintig dagen in functie geweest.
Veel verschil voor de burgers heeft het technische hoogstandje evenmin kunnen maken, waar veel hulpverleners vooraf al voor hadden gewaarschuwd. Via de pier arriveerde een bescheiden hoeveelheid van 8.100 ton aan hulpgoederen, die door schepen vanuit Cyprus werden aangevoerd. Na aankomst vormde de distributie onder de Gazanen echter een probleem. Voedseltransporten werden soms aangevallen, waarbij onduidelijk was bij wie het voedsel terechtkwam. De Amerikaanse militairen bemoeiden zich niet met de distributie.
Sterke golfslag
Wegens het vaak slechte weer en de sterke golfslag zagen de Amerikanen zich herhaaldelijk genoopt de pier van zijn anker te halen. Herbevestiging was telkens een lastige opgave. Ook afgelopen woensdag mislukte dit weer. „Ik had gehoopt dat hij succesvoller zou zijn”, erkende ook president Biden donderdag tijdens een persconferentie.
„De pier was altijd bedoeld als een tijdelijke oplossing om de extra instroom van hulp naar Gaza mogelijk te maken in een periode van ernstige humanitaire behoefte”, onderstreepte het Pentagon naderhand in een schriftelijke verklaring.
De Amerikanen zijn nu van plan om meer hulpgoederen aan te voeren via de Israëlische havenstad Ashdod, die even ten noorden van de Gazastrook ligt. Samantha Power, het hoofd van de Amerikaanse ontwikkelingshulporganisatie USAID, zei toezeggingen van de Israëliërs te hebben ontvangen dat buitenlandse hulpverleners voortaan sneller en veiliger door de Gazastrook zouden kunnen reizen.
Het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de VN staakte vorige maand de distributie van voedsel dat via de pier werd afgeleverd wegens de gebrekkige veiligheidssituatie in Gaza, daarna werd de distributie slechts op beperkte schaal hervat. „Ik heb nooit moeilijker conflictomstandigheden voor humanitaire hulpverleners gezien om in te werken”, zei Power tegen het persbureau Associated Press.
Israelische controles
Israël heeft al eerder meer soepelheid beloofd bij de toelating van buitenlandse hulp voor de Gazanen maar in de praktijk kwam daar weinig van terecht, mede door zeer strenge Israëlische controles aan de grens van vrachtwagens met hulp. Israël wil tot elke prijs vermijden dat voedsel en andere hulpgoederen in handen van Hamas vallen. Israël zelf geeft de schuld van de gebrekkige hulp aan de VN, die logistiek gezien zijn zaken niet op orde zou hebben.
Juist deze week publiceerde UNRWA, de VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen, nieuwe gegevens over de aantallen vrachtwagenladingen met hulpgoederen die Gaza bereikten. Daaruit blijkt dat de hulp sinds eind april is gereduceerd tot maar een vijfde van wat het destijds was. Dit heeft vooral te maken met het omstreden Israëlische offensief bij de zuidelijke plaats Rafah. Daardoor blijven nu meer Gazanen verstoken van voedsel en water en neemt de honger onder honderdduizenden Gazanen snel toe.
Lees ook
De VS bouwen noodpier bij Gaza – zonder maar één voet aan wal te zetten