Jasper Philipsen verzilvert eerste ritzege in sprintetappe van de Tour

De Belgische sprinter Jasper Philipsen heeft de tiende etappe van de Tour de France gewonnen, hij flitste eerder over de finish dan de Eritreeër Biniam Girmay en de Duitser Pascal Ackermann.

Philipsen wordt beschouwd als de snelste sprinter ter wereld, maar wist deze Tour nog geen ritzege op zijn naam te zetten. De opluchting bij de 26-jarige sprinter was daarom na de finish des te groter. „We hebben onze krachten hervonden”, zei hij vlak na de eindstreep, waarmee hij ook op zijn twee knechten Robbe Ghys en Mathieu van der Poel doelde. Zij brachten Philipsen naar de laatste 150 meter, waar hij het karwei volgens het boekje afmaakte. Philipsen zei dat de afgelopen week „eindeloos leek te duren” en was opgelucht dat zijn team in hem is blijven geloven.

Na een rustdag werd spanning en sensatie voorspeld voor de vlakke, 187 kilometer durende etappe van Orléans naar Saint-Amand-Montrond. De route met veel open wegen staat bekend om de stevige windvlagen die een sprintetappe een extra dimensie kunnen geven. De ploegen die tactisch gebruik weten te maken van die vlagen, kunnen in een mum van tijd een enorm gat slaan met de rest van het peloton.

Maar de sterke wind bleef uit en dus jakkerden de renners tientallen kilometers lang voort met een snelheid van slechts iets meer dan dertig kilometer per uur en zonder noemenswaardige ontsnappingen. Pas twee kilometer voor de finish brak het peloton doordat het tempo enorm werd opgevoerd. De ploeg van Philipsen wist zich voorin te positioneren en zo hun sprintfavoriet als eerste over de finish te krijgen.

De Nederlandse sprintkampioen Dylan Groenewegen werd negende. Hij heeft deze tour één etappezege op zijn naam staan.