Boeing bekent schuld aan misleiding FAA en krijgt een boete van 243,6 miljoen dollar

Boeing is van plan om schuld te bekennen aan het misleiden van de Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA in de langlopende zaak rond de crashes van twee vluchten die in 2018 en 2019 346 mensen het leven kostten.

De vliegtuigbouwer en het Amerikaanse ministerie van Justitie meldden zondagavond dat zij een schikking zijn overeengekomen. Die moet nog wel worden goedgekeurd door de rechter.

De schikking bestaat uit een boete van 243,6 miljoen dollar (225 miljoen euro), plus gedwongen overheidstoezicht op de productie voor drie jaar en een verplichte investering van minstens 455 miljoen dollar in kwaliteit en veiligheid.

Nadat dit voorjaar was gebleken dat Boeing de voorwaarden van een schikking uit 2021 had gebroken, gafhet Amerikaanse ministerie van Justitie het bedrijf de keuze: óf een nieuwe schikking óf een strafzaak vanwege de fraude. De schikking uit 2021 van in totaal 2,5 miljard dollar – een boete, compensatie voor nabestaanden, schadeloosstelling voor luchtvaartmaatschappijen – hield onder meer in dat Boeing zijn productie veiliger zou maken. Een ongeluk met een Boeing 737 MAX van Alaska Airlines in januari van dit jaar toonde volgens Justitie dat die veiligheid nog steeds niet op orde is.

Boeing kiest voor een schikking, maar familieleden van slachtoffers van de crashes in 2018 en 2019 willen dat er een strafzaak komt. Die kan gevolgen hebben voor de positie van Boeing als belangrijke leverancier van de Amerikaanse strijdmacht. De schikking die Boeing en Justitie nu voorstellen staat overigens rechtszaken vanwege het incident met de Alaska Airlines-vlucht niet in de weg, zeggen deskundigen tegen Amerikaanse persbureaus.

Software werkte niet goed

Onder aan de streep gaat de zaak over software die piloten van de Boeing 737 MAX zou moeten helpen om het vliegtuig bestuurbaar te houden. Een computerprogramma grijpt in zodra het vliegtuig te snel stijgt. Die software bleek echter niet goed te werken en zorgde dat in 2018 een Indonesisch toestel van Lion Air met de neus naar beneden werd gedrukt en crashte. De piloten wisten niet van de nieuwe software.

In 2019 gebeurde hetzelfde in Ethiopië. De piloten van deze vlucht van Ethiopian Airlines wisten wel van het bestaan van de software, maar konden het computeringrijpen niet zelf tegenhouden. Boeing stelde eerder tegen de Amerikaanse toezichthouder FAA dat extra training voor piloten met de software niet nodig was.