Evenepoel mengt zich met zege in de tijdrit in de strijd tussen Tourfavoriet Pogacar en titelverdediger Vingegaard

In de zevende etappe was het raak voor Remco Evenepoel: hij won de eerste tijdrit van deze Tour de France. Het verschil met geletruidrager Tadej Pogacar was niet groot, twaalf seconden, maar toch: de Belgische debutant heeft zijn eerste etappezege in de Tour te pakken. Het was het slotstuk van een eerste Tourweek waarin hij verrassend sterk voor de dag kwam.

De tijdrit was relatief kort: 25,3 kilometer door de glooiende heuvels van de Bourgogne, van Nuits-Saint-Georges naar Gevrey-Chambertin. Een afstand die écht grote verschillen tussen de favorieten onmogelijk maakte, ook omdat er – op één beklimming na – niet veel hoogtemeters in het parcours zaten. Toch liet Evenepoel, regerend wereldkampioen tijdrijden, overtuigend zien dat hij de beste was.

Na twee sprintetappes was deze tijdrit weer een graadmeter voor de krachtsverhoudingen in de top van het klassement. Daarin ging tot deze vrijdag de meeste aandacht uit naar de strijd tussen Pogacar en Jonas Vingegaard, de Deen die de afgelopen twee Tours won. Afgelopen dinsdag, tijdens de eerste bergetappe over de Col du Galibier, wist Pogacar een gat te slaan van vijftig seconden met Vingegaard. Diens beperkte voorbereiding op de Tour – slechts anderhalve maand training door een zware valpartij in het voorjaar – speelde hem in het hooggebergte duidelijk parten.

Wie zich tijdens die bergetappe stilletjes tussen de twee rivalen had weten te nestelen, was Evenepoel. In de heuvels van de Bourgogne wist Evenepoel die positie te behouden en te versterken: met zijn winst in de tijdrit is hij Pogacar in het algemeen klassement nu genaderd tot op 33 seconden. Tegelijkertijd nam hij meer afstand van Vingegaard, die opnieuw tijd verloor. Primoz Roglic, de vierde favoriet voor de eindzege, werd derde in de tijdrit en staat nu op 1.36 minuut van Pogacar in het algemeen klassement. Zijn eerste Tourweek kende louter teleurstellingen.

Na afloop van de tijdrit wilde Evenepoel, die geldt als een minder goede klimmer dan zijn twee rivalen, niet hardop zeggen dat hij zichzelf nu ziet als kanshebber voor de eindzege. „Pogacar is ook in supergoede vorm”, zo benadrukte hij. „Twaalf seconden verliezen in zo’n tijdrit is zo goed als niets.” Over de tijdwinst die hij boekte op Vingegaard en Roglic: „Dat is allemaal mooi meegenomen, maar in de bergen kan dat zomaar weggewist worden.”

Verschil in gewicht

Vingegaard bleef optimistisch, net als dinsdag na de tik op de Galibier. „Slechts 37 seconden verliezen op Evenepoel in een tijdrit die hem zeer goed ligt, is best goed van me.” Gevraagd of hij „een grote dreun” had geïncasseerd, zei hij: „Nee, dat zou ik het niet willen noemen. Eerder het omgekeerde: ik had verwacht meer tijd te verliezen.”

Vingegaards ploegleider Merijn Zeeman (Visma-Lease a Bike) weet het verlies, net als na de Galibier-etappe, aan het verschil in gewicht tussen Vingegaard (58 kg) en Pogacar (66 kg): zijn kopman verloor de meeste tijd in de afdalingen en vlakke stukken. „Uiteindelijk is het gewoon natuurkunde. Pogacar levert meer absoluut vermogen dan Vingegaard. Je zou kunnen zeggen dat deze etappe te vlak was voor hem.”

Of de Tour door Evenepoels zege was veranderd in een driestrijd, wilde Zeeman niet zeggen. „Ik zie het in ieder geval niet louter als een tweestrijd, al zitten Evenepoel en Roglic er iets achter.”