‘Het kabinet moet Caribisch Nederland leefbaar houden’, stelt de Staatscommissie

Het nieuwe kabinet moet „stevige keuzes” maken om de bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba in Caribisch Nederland leefbaar te houden. Als de bevolkingsgroei op Bonaire verder versnelt, kan het inwonertal komende 25 jaar bijna verdriedubbelen, van ruim 24.000 naar bijna 71.000. Nu al kampt het eiland met woningnood, gebrekkige infrastructuur en armoede.

Dat staat in het rapport Gerichte groei dat de Staatscommissie Demografische Ontwikkelingen Caribisch Nederland 2050 deze donderdag heeft gepubliceerd. Het is een aanvulling op het veelbesproken rapport over Nederland in 2050, dat de commissie van voormalig formateur Richard van Zwol begin dit jaar uitbracht. „De brede welvaart in Caribisch Nederland is de komende 25 jaar niet gegarandeerd”, staat in Gerichte groei.

Urgent is vooral de bevolkingstoename op het grootste benedenwindse eiland Bonaire: tussen 2000 en 2020 was die met 150 procent al „explosief”. Deze is vooral te herleiden tot de migratie van gepensioneerden en ondernemers uit ‘Europees’ Nederland, plus arbeidsmigranten uit Midden- en Zuid-Amerika. Die laatsten werken vaak in de bouw en het toerisme. Bonaire ontvangt jaarlijks ook honderdduizenden bezoekers, met name uit Nederland en de VS.

Op de kleinere bovenwindse eilanden Sint Eustatius (3.300 inwoners) en Saba (2.000) dreigen door mogelijke bevolkingskrimp en arbeidstekorten juist essentiële voorzieningen weg te vallen, zoals onderwijs en zorg. Zeker als ooit de olieterminal op Sint Eustatius en de Saba University School of Medicine zouden sluiten, de twee belangrijkste aantrekkingskrachten van die eilanden.

Op zowel Bonaire, Sint Eustatius als Saba – de ‘BES-eilanden’ – zorgen vergrijzing en gezondheid (obesitas) voor serieuze problemen. En alle drie zijn kwetsbaar voor zeespiegelstijging en droogte als gevolg van klimaatverandering.


Lees ook

‘Nederland is al een van de kleinste en drukste landen, we kunnen zo niet doorgaan’

Drukte bij de pontjes in Amsterdam.

Migratie

„Nederland moet nieuwe, juridische kaders vaststellen, waarbinnen de BES-eilanden zelf meer kunnen sturen op arbeids- en kennismigratie”, zegt Van Zwol tijdens een toelichting op het rapport, samen met Glenn Thodé van de Staatscommissie.

„Er is nooit nagedacht over goede sturingsmechanismen voor migratie toen de drie eilanden in 2010 ‘openbare lichamen’ van Nederland werden”, zegt Thodé.

Asielmigratie speelt overigens geen rol, benadrukt Van Zwol. De laatste jaren werden geen asielaanvragen op de BES-eilanden gedaan. Er ís ook geen opvang. En iemand die op Bonaire asiel aanvraagt, kan niet doorreizen naar Ter Apel, zo staat in het rapport.

Nederland is verantwoordelijk voor Bonaire, Eustatius en Saba, omdat deze eilanden in 2010 bijzondere gemeenten werden; daarvoor behoorden ze tot het land ‘de Nederlandse Antillen’. Curaçao en Sint Maarten zijn nu afzonderlijke landen binnen het Koninkrijk. Aruba had al sinds 1986 een status aparte.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat mag wel een stapje meer doen

Richard van Zwol
Staatscommissie-voorzitter

De vraag is hoe warm de koninkrijksrelaties onder de nieuwe PVV-staatssecretaris Zsolt Szabó zullen worden. Tijdens een hoorzitting herinnerde GroenLinks-Pvda hem er onlangs aan dat de PVV de Antillen eerder omschreef als een „corrupt boevennest”, dat op „Marktplaats” mag. In het hoofdlijnenakkoord van PVV, NSC, VVD en BBB wordt het Caribische deel van Nederland „waardevol” genoemd, antwoordde Szabó. Hij zegt „alles” te gaan doen om de relaties „te optimaliseren”.

Met die uitlatingen doelde de PVV vooral op de bestuurscultuur en criminaliteit op Curaçao, Aruba en Sint Maarten, vult Van Zwol aan. Op de BES-eilanden kijken bewoners „heel pragmatisch” naar het nieuwe kabinet, zegt Thodé: „Bestuurders en regeringen in Nederland komen en gaan.”


Lees ook

Het toerisme trekt weer aan, maar op de eilanden blijft het financieel worstelen

Manifestatie op Bonaire voor een sociaal minimum in strijd tegen de armoede.

Druk

Als het inwoneraantal van Bonaire even hard zou groeien als tussen 2011 en 2022, verdubbelt de bevolking tot 2050 naar 49.000. Maar omdat de lokale economie zich zo snel ontwikkelt, heeft de Staatscommissie twee extra, hogere migratievarianten aan het CBS gevraagd: gebaseerd op het migratiesaldo van 2022 (1.200 per jaar) en op een nog hoger saldo (1.500 per jaar). Met dit laatste saldo zou de bevolking tot 2050 verdriedubbelen tot bijna 71.000 inwoners.

Een relativering is dat Bonaire relatief groot is (288 vierkante kilometer, tegenover 21 voor Sint Eustatius en 13 voor Saba). Tegelijkertijd is niet het hele eiland bewoonbaar en staat het al onder druk.

Zo leidt de economische ontwikkeling van Bonaire tot een groeiende sociale kloof. Het bruto binnenlands product is tussen 2012 en 2021 toegenomen met ongeveer 23 procent, maar per hoofd van de bevolking gedaald met 7 procent. Een op de vijf eilandbewoners heeft moeite rond te komen.

De prijzen van koop- en huurhuizen worden onderwijl opgestuwd door de migratie van welvarende Nederlanders uit Europa, terwijl Bonaire kampt met een tekort aan betaalbare huizen. En de hoogste migratievariant van het CBS vereist veel meer woningen: in 2050 maar liefst 31.000, 250 procent meer dan in 2020.

De meeste woningen hebben daarnaast een septische tank of beerput; ongeveer 10 procent van de bebouwing is aangesloten op de rioolwaterzuiveringsinstallatie.


Lees ook

Bonaire, Sint Eustatius en Saba krijgen permanente vertegenwoordiging in Den Haag

Huizen in Kralendijk, op Bonaire.

Duur

En dat is nog niet alles. Veel basisproducten zoals voedsel en energie zijn duur, omdat ze geïmporteerd moeten worden. De helft van de jongeren eet wekelijks groente en fruit, maar dagelijks fastfood, wat minder kost.

De meeste goederen op Bonaire komen vanaf Curaçao via één rederij met relatief hoge transportkosten. Daarom verlaten weinig verbruikte goederen het eiland; afgelopen zeven jaar zijn per maand honderd auto’s geïmporteerd en geen enkele is afgevoerd.

Het wegennet op Bonaire is berekend op de bevolkingsomvang van 2006 (14.000 inwoners), dat jaar werden voor het laatst grote investeringen gedaan. Het verkeer staat vaak vast, openbaar vervoer is nauwelijks beschikbaar, private vervoerders zijn duur. Onverharde wegen waar vrachtverkeer komt, zijn vaak verzakt.

Er is nooit nagedacht over sturingsmechanismen voor migratie, toen deze drie eilanden in 2010 ‘openbare lichamen’ van Nederland werden

Glenn Thodé
Staatscommissie-vicevoorzitter

„De besturen van de BES-eilanden hebben een stapeling van taken en uitdagingen die grote steden in Nederland niet eens hebben”, zegt Van Zwol. „Die besturen zijn bezig met de problemen van vandaag, niet die van 2050. Daarom zou de rijksoverheid in Den Haag de eilanden moeten helpen bij hun langetermijnplannen.”

De ministeries van Onderwijs, Volksgezondheid en Sociale Zaken doen alle drie ook hun best voor Caribisch Nederland, maar moeten minder „verkokerd” en meer „integraal” werken, stelt Van Zwol. „Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat mag wel een stapje meer doen, zeg ik eerlijk. Die moeten gewoon erkennen dat op Bonaire een wegennet uit 2006 voor 14.000 inwoners niet klopt: maak een plan.”


Lees ook

Bonaire, Sint Eustatius en Saba krijgen permanente vertegenwoordiging in Den Haag

Huizen in Kralendijk, op Bonaire.