Rechter deelt voorwaardelijke straffen uit voor verstrekken middel X, vier verdachten vrijgesproken

De rechtbank in Arnhem heeft donderdag straffen uitgedeeld aan zes verdachten voor het verstrekken van middel X, met een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar en een taakstraf van 80 uur voor de 74-jarige Tineke B. als hoogste straf. De zes, allemaal ouder dan 70 jaar, werden ervan verdacht in georganiseerd verband middel X — een zelfdodingspoeder dat een zuurstoftekort in de cellen veroorzaakt — in omloop te hebben gebracht.

Eerder had het Openbaar Ministerie straffen van zes maanden tot tweeënhalf jaar cel geëist. Jos van Wijk, oud-voorzitter van de Coöperatie Laatste Wil (CLW) kreeg een voorwaardelijke straf van vier maanden. Vier van de verdachten kregen vrijspraak omdat er volgens de rechtbank onvoldoende bewijs is dat zij hebben samen gewerkt.

De verdachten kenden elkaar door hun inzet voor CLW, een organisatie met dertigduizend leden die zich inzet voor het vinden en verstrekken van een legaal zelfdodingsmiddel. Hoewel ze zelf altijd aangaven binnen de grenzen van de wet te willen blijven, hebben ze het middel buiten de stichting om verstrekt in wat de rechter het „informele circuit” noemt. Omdat het verschaffen van het middel ondergronds en buiten de CLW om gebeurde, sprak het OM van een crimineel samenwerkingsverband rond hulp bij zelfdoding.


Lees ook

Is Coöperatie Laatste Wil een progressieve voorhoede of een ongebruikelijke criminele organisatie?

Verdachten en oud-bestuursleden van Coöperatie Laatste Wil Jos van Wijk (links) en Petra de Jong (tweede van rechts) in de rechtbank in Arnhem.

In Nederland is hulp bij zelfdoding strafbaar. Sommige verdachten, zoals Tineke B., verstrekten het middel zelf. Anderen, zoals Van Wijk, hadden op verschillende manieren meegewerkt aan de verspreiding van het middel. De strafzaak, die in april van start ging, telde aanvankelijk zeven verdachten. Een van hen, Loek de L., overleed in april, kort na een zitting, op 80-jarige leeftijd. De zaak tegen hem is daardoor komen te vervallen. Afgelopen jaar werd de 31-jarige Alex S. als leverancier van het middel veroordeeld tot 3,5 jaar cel, waarvan 1,5 jaar voorwaardelijk. S. ging in hoger beroep en wacht die uitspraak nog af.

Praten over zelfdoding kan bij de landelijke hulplijn 113 Zelfmoordpreventie. Telefoon 0800-0113 of www.113.nl.