Beschermt vitamine D tegen Covid-19? Pas na vier jaar verdwijnt een studie die dit beweert

Vitamine D verkleint de kans op een slechte afloop bij Covid-19. De wetenschap was er allang uit dat dit te stellig is, maar het wetenschappelijk tijdschrift Plos One komt bijna vier jaar nadat een artikel hierover onder vuur kwam te liggen pas met de definitieve stap: de redactie trok de publicatie op 6 juni terug.

Zo’n gekke gedachte leek het niet in het eerste jaar van de pandemie. Vitamine D is nodig voor sterke botten en het is een schakeltje in het afweersysteem. Er zijn mensen die onvoldoende vitamine D uit zonlicht halen. Ouderen bijvoorbeeld krijgen sowieso al het advies om vitamine-D-supplementen te nemen. Artsen zagen in die tijd dat veel patiënten met het coronavirus een laag vitamine-D-gehalte hadden. Ook in Nederland waren er wetenschappers die preventief slikken aanbevolen, omdat er „aanwijzingen” waren dat vitamine D zou helpen tegen Covid-19.

Maar vaststellen dat sommige groepen wat extra vitamine D nodig hebben, of laten zien dat vitaminetekorten en ziekteverloop vaak samengaan, is iets anders dan een oorzakelijk verband aantonen. De onderzoekers in Plos One konden causaliteit met hun kleine steekproef en gebrek aan gegevens over patiënten in elk geval niet onderbouwen.

Toch resulteerden de zorgen die de redactie vier maanden na publicatie al bij het artikel plaatste, vier jaar later pas in terugtrekking. Het verweer van hoofdauteur Michael Holick in 2020 – in zijn conclusie had hij zelf immers al geschreven dat hij de oorzaak-gevolgrelatie niet kon verklaren – veranderde niets aan het oordeel. De suggestie was gewekt. Niet alleen in de titel, waarin vitamine D en ‘verminderd risico’ bij elkaar stonden. Maar ook in de conclusie, waarin de auteurs spreken over een „gunstig effect op het immuunsysteem dat het risico verkleint om deze verraderlijke, potentieel levensbedreigende virale infectie op te lopen”.

Bijzondere ideeën

Dat Holick, als vitamine-D-adept en missionaris, grote financiële belangen had bij een vitamine-D-hype, zal hem bij de beslissing van Plos One niet hebben geholpen, ook al werd hij voor deze publicatie niet direct betaald. Al in 2018 schreef The New York Times over de bijzondere ideeën van de endocrinoloog. Waren dinosauriërs niet uitgestorven door zwakke botten als gevolg van te weinig zonlicht? Zelf smeerde Holick zich in elk geval niet in als hij ging fietsen.

Holick en zijn medeauteurs reageerden ondanks alle eerdere zorgen verrast en boos op de terugtrekking. Een van hen noemde dat eenzijdige besluit op de website Retraction Watch „oneerlijk, onethisch en onmenselijk”. De onderzoekers hadden volgens eigen zeggen tot in detail op vragen geantwoord, zonder reactie van het tijdschrift. Iets dat Plos overigens ontkent.

Voor de critici van de studie is de terugtrekking zoveel jaar na dato nauwelijks nog een overwinning te noemen. De studie is inmiddels meer dan tweehonderd keer geciteerd. In Nederland heeft de Gezondheidsraad in 2021 al een punt gezet achter de discussie. „Over vitamine D en de preventie van Covid-19 is te weinig onderzoek van voldoende kwaliteit beschikbaar.” Onvoldoende aanleiding dus om het advies aan te passen.