Pisasso’s op vrouwen-wc in museum in Tasmanië

Een museum in Hobart, de hoofdstad van Tasmanië heeft schilderijen van Picasso opgehangen in een vrouwentoilet, waar mannen niet naar binnen mogen. Dat heeft kunstenares Kirsha Kaechele, die de installatie inrichtte in Mona, het Tasmaanse Museum of Old and New Art, begin deze week op sociale media laten weten.

Deze Ladies Room is een vervolg op haar installatie in het museum getiteld Ladies Lounge, een ruimte met Picasso’s en andere topkunstwerken uit het museum, die alleen toegankelijk was voor vrouwen. Kaechele wilde daarmee mannen laten voelen hoe het was om ergens vanwege je gender geweigerd te worden.

Vrouwen mochten in Australië tot 1965 geen café’s binnen. (Tasmanië is een Australische deelstaat). Kaechele kopieerde die exclusieve herenclubsfeer in haar installatie voor vrouwen – met mannelijke butlers die champagne aan vrouwelijke bezoekers schonken.

Maar daarop spande een mannelijke bezoeker, Jason Lau, een rechtszaak aan tegen het museum omdat hij zich gediscrimineerd voelde. In april oordeelde de Tasmaanse rechtbank Tascat dat hij gelijk had: het museum mocht niet discrimineren en moest ook mannen toelaten in de exclusieve vrouwenzaal.

Vervolgens kondigde Kaechele, die de echtgenote is van de eigenaar van het Mona-museum, aan mazen in de wet te gaan zoeken om toch een exclusieve vrouwenruimte met topkunst te creëren. Dat heeft ze nu gedaan door dezelfde Picasso’s in een ruim vrouwentoilet op te hangen, waar mannen niet toegestaan zijn. Overigens had het museum vóór deze actie genderneutrale toiletten.

Kaechele heeft ook aangekondigd in beroep te gaan tegen de gerechtelijke uitspraak, om meer wettelijke ruimte voor kunst mogelijk te maken. Kaechele liet volgens The Independent al eerder weten dat „het gevoel van buitensluiting” dat mannen ervaren door de Ladies Lounge „het kunstwerk is”.