Gemeente Utrecht zet subsidie voor het Nederlands Film Festival stop

De gemeente Utrecht gaat in de periode 2025-2028 geen subsidie uitkeren aan het Nederlands Film Festival (NFF). Dat blijkt uit een persbericht van de gemeente dat NRC woensdag inzag. Het festival kreeg een jaarlijkse subsidie van 576.575 euro en verwachtte die weer viermaal te ontvangen. Maar de gemeente neemt de adviezen van de commissie Cultuurnota 2025-2028 „integraal over”; die commissie schreef eerder deze maand dat de kwaliteit van het plan dat NFF in de subsidieaanvraag had gepresenteerd „matig” was.

Het Film Festival had volgens de commissie verder een programmering die in de afgelopen jaren minder gevarieerd was en vond dat het festival te afhankelijk was van structurele subsidie. De gemeentesubsidie dekt 15 procent van de begroting van het NFF, blijkt uit het beleidsplan van het festival. Het programma was „inhoudelijk onvoldoende uitgewerkt”, schreef de commissie.

De gemeente heeft bij de verdeling van de beschikbare subsidie „pijnlijke keuzes moeten maken”, staat in het persbericht. Er was voor bijna 24 miljoen euro aangevraagd, terwijl er zo’n 18,5 miljoen beschikbaar was. Ook andere festivals met „een grote staat van dienst”, zoals festival Tweetakt en Het Huis Utrecht, krijgen de komende vier jaar geen geld meer. Ongeveer een derde van de aanvragen werd niet gehonoreerd. Dat maakt de verdeling „bitterzoet”.

Na de publicatie van het advies van de commissie Cultuurnota eerder deze maand, zei zakelijk directeur van het NFF Marjolijn Bronkhuyzen „stomverbaasd” te zijn over de beslissing. „We zagen dit totaal niet aankomen.” Op het filmfestival worden sinds 1981 de gouden kalveren uitgereikt, belangrijke prijzen voor Nederlandse filmmakers.