Voortvluchtige Bolle Jos krijgt 24 jaar cel voor cocaïnesmokkel en opdracht tot liquidatie

De rechtbank in Rotterdam heeft de 33-jarige Bolle Jos dinsdag veroordeeld tot 24 jaar cel voor cocaïnesmokkel en het geven van een opdracht tot liquidatie. De voortvluchtige crimineel, een van de meest gezochte in Europa, stootte volgens het Openbaar Ministerie in enkele jaren door tot de top van de Europese cocaïnemaffia. Het OM eiste eerder al 24 jaar tegen Bolle Jos, die zich niet door een advocaat heeft laten vertegenwoordigen.

De crimineel importeerde in totaal zo’n 7.000 kilo cocaïne. Zijn opdracht tot de liquidatie van Robin van Ouwerkerk, later bekend als de bouwer van een martelcontainer, ging om onduidelijke redenen niet door. Toch bestrafte de rechtbank hem ook daar voor. Als laatste is hij bestraft voor een gewelddadige overval in Finland. Hij probeerde een partij cocaïne terug te halen die onbedoeld bij een bedrijf terecht was gekomen.

Hoewel al tijden naar Bolle Jos wordt gezocht, ontbreekt nog altijd ieder spoor van hem. Naar verluidt werd hij een paar keer bijna gearresteerd in Turkije, maar wist hij telkens te ontkomen. Hij OM loofde daarom maar liefst 200.000 euro uit voor informatie over de crimineel. Bolle Jos hangt ook in België een straf boven het hoofd, van twaalf jaar. Daarnaast is hij in Duitsland onderwerp van strafrechtelijk onderzoek.