Vietnamese kunstenaar Hiên Hoàng wint Foam Paul Huf Award

De Vietnamese kunstenaar Hiên Hoàng heeft de Foam Paul Huf Award gewonnen, zo maakte het fotografiemuseum donderdag bekend. De jury is lovend over de gelaagdheid van haar werk en de manier waarop ze de relatie tussen westerse en oosterse culturen weet te verbeelden. Ook gebruikte Hoàng volgens de jury meerdere disciplines op een innovatieve manier door elkaar: ze combineert fotografie, beeldhouwkunst, video, installaties en performances.

In haar inzending Asia Bistro – Made in Rice zet Hoàng stereotypes over Aziatische cultuur centraal, en gebruikte daarvoor verschillende elementen die met voedsel te maken hebben: rijst, porseleinen schalen of de maneki neko (gelukskat), die te maken hebben met Aziatische restaurants in het westen. Hoàng heeft een master in fotografie en design afgerond aan HAW Hamburg, en woont daar momenteel.

Ze won uit meer dan honderd andere genomineerden en werd aangedragen door kunstonderzoeker en curator Aldeide Delgado. De prijs is in het leven geroepen ter ere van de fotograaf Paul Huf (1924-2002), die bekend stond om zijn innovatieve fotografie. Hoàng’s werk zal te zien zijn in een solotentoonstelling in het Amsterdamse fotomuseum Foam. „De kans om door het winnen van deze award over deze onderwerpen na te kunnen denken komt op een belangrijk moment,” zegt Hoàng, „nu ik mijn proefschrift aan het afronden ben en ik een aantal gedachten rond het fotografische beeld probeer te bundelen.”