Ict-dienstverlener Atos kiest voor Frans reddingsplan

Atos gaat akkoord met een reddingsplan van Onepoint, de grootste aandeelhouder van het bedrijf. Dat maakte het bestuur van Atos dinsdagochtend bekend. De Franse ict-dienstverlener gaat al jaren gebukt onder financiële problemen. Met de keuze voor consultancybureau Onepoint blijft Atos in Franse handen, wat belangrijk is voor de Franse staat die veel diensten van Atos afneemt.

Als onderdeel van het plan wordt 2,9 miljard euro aan schulden omgezet in aandelenkapitaal. Daarnaast steekt Onepoint 175 miljoen euro in het bedrijf en bouwt zijn aandeel daarmee uit tot 21 procent. Dat is nu nog 11 procent. Een groep schuldeisers steekt nog eens 75 miljoen euro in het concern, in ruil voor een belang van 9 procent.

De beurskoers van Atos in Parijs daalde na de bekendmaking dinsdag met 16 procent, het aandeel is minder dan een euro waard. Op het hoogtepunt begin 2000 was dat 147 euro.

Bestuderen

Atos is een van de grootste ict-bedrijven in Europa, met 105.000 medewerkers en een omzet van ruim 10 miljard euro. Het bedrijf levert voor Nederland essentiële ict-diensten. Zo is Atos betrokken bij de vervanging van de ict-infrastructuur van het ministerie van Defensie en voert het voor de Sociale Verzekeringsbank de uitkering van de AOW en kinderbijslag uit.

Vorig jaar leed Atos een recordverlies van 3,44 miljard euro. Het groeide hard door kleinere bedrijven over te nemen. Dat gebeurde met geleend geld, waardoor de schuldenberg groeide tot 4,8 miljard euro, waarvan een groot deel binnenkort moet worden afgelost. Atos moest daarom deze zomer nog een akkoord bereiken met schuldeisers om een faillissement te voorkomen. Een van de belangrijkste financiers van het bedrijf trok zich terug omdat hij de schuldenlast te groot vond worden.

Meerdere Nederlandse overheidsinstellingen namen eerder dit jaar maatregelen om te voorkomen dat ze in de problemen zouden komen als Atos om zou vallen. Enkele organisaties laten aan NRC weten het herstructureringsplan te bestuderen en er nog niet inhoudelijk op te kunnen reageren.

Prioriteitsaandeel

Ook de Tsjechische investeerder Daniel Kretinsky deed een reddingsvoorstel. Maar volgens de bestuursvoorzitter van Atos, Jean-Pierre Mustier, is het plan van Onepoint het beste voor de belanghebbenden van het bedrijf, „in het bijzonder onze medewerkers en klanten”.

Een van de klanten is de Franse staat. Het Franse leger gebruikt bijvoorbeeld een supercomputer van Atos voor simulaties van kernproeven. Daarnaast is Atos de technologiepartner van de Olympische Spelen deze zomer in Parijs.

De Franse overheid verstrekte Atos eerder dit jaar een noodkrediet van 50 miljoen euro. In ruil daarvoor kreeg de overheid een prioriteitsaandeel waarmee overnames van bedrijfsonderdelen kunnen worden tegengehouden. Eind april kondigde Frankrijk aan van plan te zijn drie bedrijfsonderdelen van Atos over te nemen voor maximaal 1 miljard euro. Die gesprekken lopen nog en staan los van de Onepoint-deal.