Tusks partij eindigt voor het eerst in tien jaar als grootste

In de peilingen gingen ze nek aan nek, maar de race tussen de centrumrechtse regeringscoalitie KO van Donald Tusk en de conservatief-populistische oppositiepartij PiS van Jaroslaw Kaczynski is overtuigend gewonnen door Tusk. KO (Burgercoalitie) haalt volgens de exitpoll 38,2 procent van de stemmen, tegen 34 procent voor PiS. Het is de eerste keer in tien jaar dat de partij van Tusk bij verkiezingen eindigt als grootste.

In het Europees Parlement leidt deze uitslag tot negentien zetels voor PiS en 21 zetels voor KO. De extreem-rechtse partij Konfederacja (Confederatie) gaat van nul naar zes zetels, een winst die in de peilingen voorspeld was en flink bijdraagt aan de opmars van extreem-rechts in Brussel. Polen heeft in totaal 53 zetels in het Europees Parlement. Het opkomstpercentage was 39,7 procent.

De Europese verkiezingen zijn – opnieuw – een test voor de pro-Europese regering van Tusk. Bij de parlementsverkiezingen van oktober vorig jaar werd PiS weliswaar de grootste partij, maar de voormalige regeringspartij won geen absolute meerderheid en kon geen regering vormen. Tusk kon dat wel en hij is sinds december premier, met de belofte om de afbraak van de rechtsstaat en de anti-EU koers van PiS om te draaien. Bij lokale verkiezingen in april bleek de Poolse kiezer nog niet overtuigd. PiS bleef nog steeds net iets groter.

Waarschuwingsschoten

Tusk werd vorige week geconfronteerd met twee incidenten rond het thema migratie die hem ongetwijfeld stemmen hebben gekost. Eind maart, zo kwam naar buiten, zijn drie Poolse militairen aangehouden door de militaire politie omdat ze bij de grens met Wit-Rusland waarschuwingsschoten hebben gelost tegen een groep van vijftig migranten die de grens wilden oversteken. Bewaking van deze EU-grens is al jaren een probleem voor Polen. Vraag is ook waarom de aanhouding – geen arrestatie, benadrukt de regering – pas na ruim twee maanden bekend werd.

Politici uit regering en oppositie waren woest: militairen moeten door hun regering worden beschermd, niet vervolgd. Tusk maakte vrijdag bekend dat de aanklager voor militaire zaken, Tomasz Janeczek, zal worden ontslagen. Ook komt er een wetswijziging waardoor militairen die wapens gebruiken om zichzelf of het Poolse grondgebied te verdedigen worden beschermd.

Een tweede incident is verwant: donderdag overleed een jonge Poolse soldaat die eind mei bij de grens door een migrant in zijn borst werd gestoken. Ondanks verscherpte bewaking, hogere hekken en een bredere grenszone blijft de situatie aan de oostgrens problematisch. Voor extreem-rechts, fel gekant tegen migratie, zijn de recente incidenten dankbare munitie om tegen de regering-Tusk te gebruiken.