Studie- en schoolboeken worden duurder door hogere btw

De voorgenomen btw-verhoging op boeken van de aankomende coalitie zorgt voor onrust bij onderwijsinstellingen. De verhoging geldt namelijk ook voor school- en studieboeken, blijkt uit een rondgang langs de beoogde coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB.

In het hoofdlijnenakkoord en de bijbehorende financiële bijlage is de btw-maatregel niet specifiek uitgewerkt voor school- en studieboeken. Maar onlangs zei NSC-leider Pieter Omtzigt in een Kamerdebat dat ook de btw op deze boeken „inderdaad” omhoog gaat. Omtzigt: „Dat betekent dat een studieboek dat nu 40 euro kost, straks 44 euro zal kosten.”

BBB-Kamerlid en onderhandelaar Henk Vermeer bevestigt dit. „De btw-verhoging geldt ook voor studieboeken. Dat plan is definitief, tenzij de nieuwe ministersploeg er een andere invulling aan geeft. Maar dat moet dan wel gepaard gaan met een alternatieve dekking.” VVD-Kamerlid en onderwijswoordvoerder Daan de Kort laat weten „de exacte uitwerking van dit detail” over te laten aan de nieuwe bewindsploeg, die het hoofdlijnenakkoord moet omzetten in een regeerakkoord.

Gratis schoolboeken voor mbo

Uit een lijst met mogelijke bezuinigingsmaatregelen om de overheidsfinanciën op termijn gezond te houden die het huidige, demissionaire kabinet in december 2023 ontving, blijkt dat het voortgezet onderwijs jaarlijks zo’n 300 miljoen euro uitgeeft aan het (gratis) verstrekken van schoolboeken. In het primair onderwijs gaat het jaarlijks om een bedrag van rond de 200 miljoen euro. Door de ingeplande btw-verhoging loopt het totaalbedrag voor primair en voortgezet onderwijs jaarlijks op met naar schatting ruim 50 miljoen euro. Een uitgave die ten koste gaat van de besteding aan bijvoorbeeld de aanstelling van extra docenten of ondersteunend personeel als compensatie daarvoor uitblijft.

Ook de ruim 470.000 mbo-studenten zullen de gevolgen merken, al zijn de extra kosten nog niet berekend. Saillant detail is dat huidig en toekomstig regeringspartij VVD eind 2022 nog een amendement aan een Kamermeerderheid hielp om minderjarige mbo-studenten financieel tegemoet te komen. Met D66, ChristenUnie en het CDA zorgden de liberalen ervoor dat voor deze groep de schoolboeken voor de vakken taal, rekenen en burgerschap vanaf het studiejaar 2024/2025 gratis ter beschikking worden gesteld. „Hiermee wordt de drempel naar mbo-onderwijs verlaagd, omdat de kosten voor de student om een opleiding te volgen met deze maatregel zullen dalen”, luidde de tekst van de onderbouwing. Onbekend is of de aanpassing die door minister van Onderwijs Robbert Dijkgraaf (D66) werd overgenomen, zal worden nagekomen door het komende kabinet.

Tien euro extra per boek

Ook in het hoger onderwijs is de kostenverhoging voor rekening van de studenten zelf. „Een eerste inschatting is dat een studieboek gemiddeld zo rond de tien euro extra zal gaan kosten”, zegt een „teleurgestelde” woordvoerder van de belangenorganisatie Universiteiten van Nederland. Financiële pijn die per studie verschillend zal uitpakken. De Vereniging Hogescholen laat weten dat zij op dit moment de extra kosten nog niet kan inschatten.

Wel is duidelijk dat de instellingen in het hoger onderwijs ook zelf het effect van de maatregel gaan voelen, onder meer bij de aanschaf van wetenschappelijke tijdschriften en boeken voor de bibliotheek. Ook de kosten daarvan zijn nog onbekend.