Sociaal advocaten verlaten het vak steeds vaker: ‘Dreigend tekort voor meest kwetsbaren’

Het aantal sociaal advocaten, die een vergoeding via rechtsbijstand ontvingen, is afgelopen vijf jaar met 13 procent afgenomen. Bijna 900 sociaal advocaten hebben zich over die periode uitgeschreven. Dat maakte het Kenniscentrum Rechtsbijstand van de Raad voor Rechtsbijstand donderdag bekend. Volgens het centrum dreigt er een tekort aan advocaten voor kwetsbare groepen.

Mensen maken gebruik van een sociaal advocaat wanneer zij zelf geen geld hebben voor een advocaat. Denk aan conflicten met de Belastingdienst, verhuurders, het UWV, jeugdzorg, de IND, maar ook bijvoorbeeld in geval van echtscheidingen. Jaarlijks trekt de overheid zo’n 400 miljoen euro uit voor de ondersteuning van sociale advocatuur, waar jaarlijks ruim 350.000 keer gebruik van wordt gemaakt.

In 2021 werd er in de begroting eenmalig 154 miljoen euro vrijgemaakt voor de sociale advocatuur, maar volgens betrokken advocaten kwam die maatregel „te laat”. Meer sociaal advocaten stoppen dan dat ze beginnen, volgens het kenniscentrum. Sinds begin dit jaar zijn er al meer dan honderd meer uitschrijvingen dan inschrijvingen. Meer dan de helft daarvan zijn jonge advocaten, van de 20 tot 35 jaar. Daarnaast verwacht het kenniscentrum dat de komende jaren naar bijna 2.500 sociaal advocaten met pensioen gaan.


Lees ook
Jonge advocaten vertrekken uit de sociale advocatuur om financiële redenen, de ‘harde kern’ blijft over

In 2019 protesteerden sociaal advocaten bij de Amsterdamse rechtbank tegen de plannen van VVD-minister Sander Dekker om de stijgende kosten van de rechtshulp te beteugelen.